Groot aantal hypotheekaanvragen in april 2020 ondanks coronacrisis

Het aantal aanvragen voor een hypotheek was ook in de maand april onverminderd hoog ondanks de coronacrisis. Door de coronacrisis zou men verwachten dat er minder woningen worden verkocht en minder aanvragen zouden worden gedaan voor een hypotheek. Het tegendeel lijkt echter waar te zijn.

Meer hypotheekaanvragen

Er zouden zelfs meer aanvragen zijn gedaan voor een hypotheek. Ten opzichte van het gemiddelde van dezelfde maand in de afgelopen vier jaar zou het aantal hypotheekaanvragen zelfs 83 procent hoger liggen. Dit heeft het Hypotheken Data Netwerk (HDN) vrijdag 1 mei 2020 bekend gemaakt. HDN die de datacommunicatie tussen hypotheekadviseurs en -verstrekkers verzorgt. Deze organisatie en heeft zicht op ruim 80 procent van de markt.

Vertrouwen in de woningmarkt

Er zijn in de afgelopen maand meer dan 56.000 hypotheekaanvragen ingediend aldus HDN. Deze aanvragen werden ingediend ondanks de onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt voor consumenten. Volgens HDN kan de conclusie worden getrokken dat veel huizenkopers nog steeds vertrouwen hebben in de woningmarkt en de aanschaf van een woning. Dit vertrouwen is ondanks de coronacrisis niet gekrompen. Wel zien de mensen van HDN een kleine daling onder kopers die een bestaande woning kopen die aanzienlijk duurder is dan hun huidige huis.

Oversluiters

Bovendien zijn er nog veel zogenaamde oversluiters. Dat zijn mensen die hun huidige hypotheek gaan oversluiten tegen een hypotheek met een lagere rente en gunstiger voorwaarden. Deze oversluiters moeten vaak een boete betalen maar zijn bereid om dit te doen als de nieuwe hypotheek veel voordeliger is. Veel mensen zijn bang dat de hypotheekrente weer gaat stijgen. Daarom willen ze nu hun hypotheek nog tegen de redelijk lage rente oversluiten.