Veel bedrijven in de techniek behouden hun technisch personeelsbestand in 2020 ondanks coronacrisis

Het coronavirus heeft de Nederlandse maatschappij voor een groot deel in haar greep. Verschillende bedrijven merken het vernietigende effect van de coronacrisis in hun bedrijfsvoering. Omzetten dalen en marges staan onder druk. Desondanks valt het aantal faillissementen mee en ook de toename in de werkloosheid valt nog mee. Er zijn echter wel grote verschillen tussen sectoren. Zo heeft men vooral in de horeca en de transportsector te maken met veel ontslagen. In de techniek valt het aantal ontslagen onder technisch personeel echter nog mee.’

Dat heeft een aantal oorzaken. Er is namelijk ondanks de coronacrisis nog steeds een groot tekort aan technisch personeel. Veel bedrijven in de bouw en techniek hadden voor de coronacrisis vacatures open staan. Hierbij kun je denken aan bedrijven in de machinebouw maar ook in de installatietechniek en elektrotechniek stonden veel vacatures open. Nu de coronacrisis haar vernietigende werking op de bedrijven loslaat kiezen veel bedrijven er toch niet voor om massaal afscheid te nemen van technische vakspecialisten.

Dat is logisch want waar haalt men de vakmensen straks vandaan als de coronacrisis voorbij is? Dit laatste begint overigens steeds meer in beeld te komen nu de coronamaatregelen worden afgezwakt. Niet alleen in Nederland worden de maatregelen versoepeld maar ook in de omringende landen zoals Duitsland, België en de overige Europese landen. Dat zijn de landen waar Nederland ook vanuit het zakelijke aspect veel contacten mee heeft.