Technische bedrijven evalueren personeelsbestand in verband met WAB in januari 2020

De Wet Arbeidsmarkt in Balans is op 1 januari 2020 in werking getreden. Dat betekent dat bedrijven op dit moment meer geld moeten betalen voor de WW premie van flexkrachten dan voor de WW premie van vaste krachten. Het verschil is vijf procent. Voor een aantal bedrijven is deze WW premiedifferentiatie een reden om hun flexibele schil te veranderen. Sommige bedrijven zullen er voor kiezen om deze flexibele schil gelijk te houden terwijl andere bedrijven deze groep flexwerkers juist willen uitdunnen om zodoende meer kosten te besparen.

De bouw en de techniek gaan in 2020 een spannende tijd tegemoet. De bouwsector heeft te maken gehad met de stikstofcrisis en de problematiek rondom PFAS. Dat maakt veel ondernemingen in die sector afwachtend met betrekking tot het aannemen van vaste krachten. De kans is groot dat ook in 2020 veel bedrijven kiezen voor flexwerk als de productiedruk toeneemt. De kans bestaat ook dat er meer uitzendkrachten worden ingeleend. Ook kunnen bedrijven kiezen voor zelfstandigen zonder personeel. Deze zzp’ers zijn ook flexwerkers maar vallen gek genoeg niet onder de WAB.

Voor bedrijven blijft de keuze lastig. Sommige uitzendbureaus verhogen hun tarieven nauwelijks zoals Technicum. Daardoor blijven de kosten voor uitzendkrachten van Technicum nog vrij laag. Voor bedrijven is dat interessant. Ze kunnen hun flexibele schil behouden en zelfs uitbouwen zonder dat de kosten aanzienlijk toenemen. Meer weten over Technicum? Klik op de knop ‘Vacatures Technicum’ om meer informatie te krijgen over deze uitzendonderneming die VCU gecertificeerd is.