Tekort aan technisch personeel vergt veel van technisch onderwijs in 2023

Het tekort aan technisch personeel is groot in Nederland. Dat zorgt er voor dat er door bedrijven veel vacatures in de techniek onvervuld hebben. De werkdruk op het technische personeelsbestand neemt toe en iedereen kijkt met hoopvolle ogen naar het technisch onderwijs in Nederland. Men hoopt dat er vanuit het vmbo en mbo veel leerlingen zijn die kiezen voor een technisch beroep. In de praktijk neemt het aantal leerlingen die de technische kant op gaat wel toe maar het is nog te vroeg om te juichen. Het onderwijs in de techniek heeft namelijk ook problemen om aan voldoende geschoold technisch onderwijzend personeel te komen.

Techniek is één van de vakken die je echt leert door te doen. Techniek is daardoor bij uitstek geschikt voor praktisch en doelgericht onderwijs. Echter is de tijd voorbij dat mensen zelf dingen repareren. Leerlingen krijgen daardoor steeds minder technische ervaring thuis. Hun ouders laten hun computer, fiets, houtwerk, installatiewerk en auto’s vaak door een vakman of vakvrouw repareren in plaats van het zelf doen. Daar is immers tegenwoordig ook geen tijd meer voor. Ouders zijn dikwijls tweeverdieners en hebben daardoor nauwelijks tijd om klusjes zelf op te knappen bovendien kun je beter een specialist inschakelen als je daar geld voor hebt dat is ook beter voor de verzekering en dikwijls ook voor de veiligheid.

Daar zit natuurlijk zeker een kern van waarheid in. Echter starten kinderen door deze ontwikkeling dikwijls met een technische achterstand op technisch onderwijs. Ze moeten vaak beginnen met de basis waaronder meettechniek waardoor de echte technische vaardigheden in het beheersen en gebruiken van gereedschappen op een later tijdstip moeten worden aangeleerd. Voor leerlingen is het leren van de basis niet altijd motiverend en ook het onderwijspersoneel ervaart dat het aanleren van de basisvaardigheden veel tijd vergt. Toch is de basis voor de verdere loopbaan van de techneut van belang. De druk op het technisch onderwijs neemt toe. Hopelijk lukt het Nederland om de techniek ook voor de toekomst voor iedereen interessant en uitdagend te houden zodat ook in de toekomst steeds meer jonge mensen kunnen zeggen: ik kies techniek!