Tekort aan technisch personeel in januari 2022

In de maand januari was het tekort aan technisch personeel op de arbeidsmarkt goed merkbaar. Met name in de installatietechniek en elektrotechniek was er sprake van aanzienlijke tekorten aan technisch personeel. Dit bleek onder andere uit het grote aantal vacatures voor elektromonteur en installatiemonteurs dat op jobboards en websites van technische uitzendbureaus open stond. Ook aan lassers en onderhoudsmonteurs was grote behoefte op de arbeidsmarkt. Veel vacatures bleven echter vacant omdat er te weinig beschikbaar gekwalificeerd personeel op de arbeidsmarkt beschikbaar is. Er zijn wel veel werkzoekenden in Nederland maar het is voor hen niet altijd mogelijk om de overstap te maken naar de techniek omdat deze sector niet bij hun past of omdat ze om andere redenen geen interesse hebben en geen vaardigheden hebben om naar de technische sector over te stappen.

Het valt echter wel op dat steeds meer mensen zich oriënteren op de technische arbeidsmarkt. Mensen met een andere loopbaan overwegen nu wel vaker om een overstap te maken naar de techniek. Dat is niet onverstandig want juist in 2021 en 2022 is de overstap naar de techniek extra makkelijk. Bedrijven en uitzendbureaus zijn meer dan ooit bereid om te investeren in de ontwikkeling van aankomende vakkrachten om zo het tekort aan technisch personeel op te lossen. Het tekort aan personeel in de techniek kan eigenlijk alleen maar worden opgelost door het aanbod aan technische vakkrachten te vergroten. Daarvoor moet je echter wel gaan opleiden en loopbaanbegeleiding als gereedschap inzetten. De techniek is namelijk heel breed. Men kan wel zeggen: ik wil aan de slag in de techniek! Maar wat moet je dan kiezen? Er zijn zoveel functies. Daarom is het belangrijk om je eerst goed te verdiepen in de technische arbeidsmarkt.

Kijk welke functies open staan en vraag in je omgeving welke mensen in de techniek werken en hoe ze dat bevalt. Dan kun je ook tips krijgen waarmee je verder kunt. Pas wanneer je een redelijk goed beeld voor ogen hebt wat je wilt in de techniek kun je een stap zetten richting een technisch uitzendbureau om je wensen verder uit te werken. Wellicht kun je in aanmerking komen voor een BBL traject in de techniek? Dan wordt je opgeleid tot technisch vakkracht en kun je bijdragen aan het oplossen van het tekort aan technisch personeel en heb je meteen een mooie baan voor de komende tijd.