Tekort aan technisch personeel vormt probleem voor verduurzaming in 2022

Er heerst in Nederland een groot tekort aan technisch personeel. Juist personeel met een technische achtergrond is noodzakelijk voor het verduurzamen van woningen en andere gebouwen zoals utiliteitscomplexen en fabrieken. Op dit moment hebben bedrijven iets meer geld te besteden dan tijdens de diepe crisisperiode aan het begin van de coronapandemie. Toen hadden bedrijven het lastig en hadden ze andere prioriteiten. Inmiddels hebben bedrijven meer geld en kunnen ze bijvoorbeeld massaal zonnepanelen plaatsen of andere duurzame installaties aanleggen. Ook kunnen ze meer investeren in isolatie. Het probleem is echter dat er een tekort is aan elektromonteurs en installatiemonteurs in Nederland. Ook aan overig bouwpersoneel is een tekort.

Verduurzaming kantoorruimtes

Men kan op dit moment wel de ambitie hebben om bijvoorbeeld kantoorruimtes te verduurzamen maar het realiseren daarvan is een lastig punt. Installatiebedrijven zeggen steeds meer opdrachten af omdat ze eenvoudigweg niet voldoende personeel in huis hebben om projecten succesvol uit te kunnen voeren. Als de werkdruk nog verder gaat toenemen in de bouw en installatietechniek zal het personeel de werkdruk op een gegeven moment niet meer aankunnen. Dan vallen er steeds meer mensen uit en worden de problemen alleen maar groter.

Verkeerde keuzes

De overheid heeft de afgelopen jaren verkeerde keuzes gemaakt. De doelstellingen werden steeds hoger gelegd om in de politiek zoveel mogelijk stemmen binnen te halen en de milieu- en maatschappelijke organisaties te vriend te houden. Verduurzaming werd hip maar niemand keek naar de praktijk. De uitvoering van doelstellingen is namelijk niet alleen een kwestie van geld en subsidie maar ook van capaciteit op het gebied van personeel. Hoe meer personeel beschikbaar is die gekwalificeerd de werkzaamheden kan uitvoeren hoe beter. De afgelopen jaren had veel meer tijd en geld gestoken moeten worden in het opleiden van technisch personeel. Dat is echter veel te weinig gebeurd. Het personeelstekort in de installatietechniek en elektrotechniek loopt in de tienduizenden arbeidsplaatsen in heel Nederland. Daar gaat de komende tijd geen verandering in komen.

BBL trajecten en vacatures

De vraag om personeel neemt toe. Gelukkig zijn er ook organisaties die zich inzetten in het leveren en opleiden van technisch personeel. Ben je zelf bijvoorbeeld op zoek naar een technische baan of technische opleiding in de vorm van een BBL traject. Dan kun je klikken op de knoppen BBL en vacatures in de menubalk voor een compleet overzicht van de mogelijkheden.