Wat is een job aggregator?

Job aggregators zijn zoekmachines die worden gebruikt voor vacatures. Een bedrijf dat achter een job aggregator zit verzamelt van internet vacatures en zorgt er voor dat deze worden verwerkt in een zoekprogramma. Dit proces gebeurd grotendeels automatisch. Een job aggregator verzamelt vacatures onder andere van jobboards, werkgeverwebsites, overheidsinstellingen, websites van branches en beroepsverenigingen, vacaturesdashboards en andere websites waar vacatures op geplaatst worden. Het totale aantal vacatures wordt op de website van de job aggregator geplaatst.

Je kunt een job aggregator in feite vergelijken met een soort Google alleen dan specifiek voor jobs oftewel banen. Vaak bevatten job aggregators specifieke sorteertools die er voor zorgen dat bezoekers van de job aggregator de juiste vacatures in beeld krijgen. Hierbij kun je denken aan functietitels maar ook aan fulltime, parttime, salaris of startdatum en dergelijke. Daarnaast geven jobaggregators bij elke plaatsing van een vacature ook over het algemeen informatie met betrekking tot de herkomst waar de aggregator elke vacature vandaan heeft gehaald zoals werkgeverswebsites, vacaturesites en websites van het UWV en gemeenten.

Waarom een job aggregator gebruiken?

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het gebruik van een job aggregator. Hieronder worden deze voordelen benoemd:

Breder zoekbereik: een job aggregator zorgt er voor dat je een breder zoekbereik hebt. Een job aggregator haalt de vacatures overal op internet weg om een totaaloverzicht te bieden dit in tegenstelling tot vacaturesites. Een vacaturewebsite publiceert namelijk alleen maar de vacatures die specifiek bij die website zijn aangemeld. Dat maakt vacaturewebsites en jobboards beperkter da een job aggregator. Het is voor werkzoekenden interessant omdat door het gebruiken van een job aggregator zoveel mogelijk resultaten worden getoond. Voor bedrijven zijn job aggregators ook interessant omdat hun vacatures zo nog vaker gedeeld worden.

Bespaard tijd: het gebruik van een job aggregator kan tijd besparen omdat aggregators vacatures verzamelen op één site. Daarom hoeven werkzoekenden hun zoekopdracht niet op allemaal verschillende jobboards en vacaturesites in te voeren. In plaats daarvan kunnen ze zich beperken tot 1 job aggregator.

Meer resultaten: omdat aggregators verder zoeken dan vacaturesites kunnen ze ook resultaten vinden die anders niet getoond zouden worden een job aggregator vind daardoor ook vacatures die een werkzoekende anders niet gevonden zou hebben.

Overzicht van de arbeidsmarkt. Omdat job aggregators allemaal informatie met betrekking tot vacatures verzamelen is het overzicht met betrekking tot de vraag op de arbeidsmarkt completer. Dat maakt deze websites tot een interessante informatiebron voor mensen die veel willen weten over de vraag naar bepaalde functies op de arbeidsmarkt en andere aspecten.