Prijsstijging bestaande woningen verder afgezwakt in de maand september 2022

In september 2022 zijn de prijzen voor bestaande koopwoningen 9,6 procent hoger uitgevallen dan een jaar eerder. Dat maakt afgelopen maand de vijfde maand waarin de prijsstijging voor bestaande woningen is afgevlakt. In de maand augustus kwam de prijsstijging uit op 11,9 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2021. Dit is maandag 24 oktober 2022 naar voren gekomen uit cijfers van statistiekbureau CBS en het Kadaster.

De berichten over de huizenmarkt zijn de afgelopen maanden veranderd. Vorig jaar leek het er op dat de prijzen van bestaande woningen alleen maar verder konden stijgen. Inmiddels is dit beeld omgedraaid. In steeds meer berichten in de media lees je een terughoudendheid. Woningzoekers wachten af met de aanschaf van een woning daarnaast neemt het woningaanbod op internet toe. Dat blijkt in ieder geval uit websites zoals Funda waarop het woningaanbod alleen maar verder lijkt toe te nemen.

De afgelopen maanden zijn de prijzen van woningen die veel verder omhoog gegaan. Desondanks ligt het prijsniveau van woningen in Nederland nog wel heel hoog, zeker als je het vergelijkt met het dal dat plaatsvond in juni 2013. Ten opzichte van dat dal lagen de prijzen van bestaande koopwoningen nog in ieder geval 97,6 procent hoger.