In september 2022 werden 17.631 woningtransacties geregistreerd

In de maand september 2022 zijn in Nederland 17.631 woningtransacties geregistreerd. Dit heeft het Kadaster bekend gemaakt op maandag 24 oktober 2022. Dat is een stijging van 0,3 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2021. Door deze nieuwe verkoopcijfers is de totale woningverkoop in de eerste negen maanden van 2022 uitgekomen op 141.758 woningen. Dit verkoopaantal ligt in totaal 18 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

De verkoop van woningen neemt af in 2022. Dat blijkt uit de cijfers hier boven maar ook uit de algehele tendens op de woningmarkt. Deze tendens is van een krapte op de woningmarkt waarbij veel bezichtigingen werden gedaan langzaam aan het veranderen naar een woningmarkt met meer aanbod. Het aantal verkopen neemt af omdat veel mensen een hogere hypotheek tegemoet zien. De hypotheekrente is namelijk aan het stijgen waardoor de aanschaf van een woning lastiger wordt.

De maandelijkse lasten nemen toe en zorgen er voor dat mensen minder hoog kunnen bieden. Dit zorgt er voor dat mensen die een woning moeten verkopen meteen wat lager gaan zitten in de verkoopprijs. De ontwikkeling gaat de komende tijd waarschijnlijk verder door nu de hypotheekrente alleen maar verder stijgt.