Koopwoningen werden in maart 2022 gemiddeld 19,5 procent duurder ten opzichte van 2021

Nederlandse koopwoningen werden in maart dit jaar gemiddeld 19,5 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar gelede. Dit komt vrijdag 22 april 2022 naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Volgens deze organisatie is er sprake van een afname in de prijsstijging van woningen. In de maand februari was namelijk nog sprake van een stijging van 20,2 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en in januari kwam het verschil uit op 21,1 procent. Gemiddeld kostte een woning in de maand maart 426.000 euro volgens Paul de Vries van het Kadaster. Hij had een gesprek met NU.nl over de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Volgens het artikel is de maand maart ook uniek in de afgelopen periode. Het is namelijk de eerste maand sinds oktober dat woningprijzen gemiddeld onder de twintig procent zijn gestegen. Vermoedelijk is er sprake van een afkoeling van de woningmarkt. De Vries geeft in een toelichting aan: “We hebben de afgelopen twee jaar een enorme prijsontwikkeling gezien die haar weerga niet kent. Dat kon niet blijven duren”. Hij geeft als reden dat de sterke stijging in de woningprijzen niet gelijk op loopt met de ontwikkelingen die mensen hebben doorgemaakt in hun inkomsten. De loonontwikkeling kan de woningprijs niet meer volgen. De afgelopen maanden zijn de cao-lonen wel grotendeels omhoog gegaan maar de stijging van deze lonen is veel minder sterk dan de prijsstijging die heeft plaatsgevonden op de woningmarkt.

Daarnaast is er ook sprake van een stijging in de hypotheekrente. Deze stijging is procentueel nog vrij gering maar heeft wel een groot effect op de maandlasten van mensen die een dure woning kopen. Hoewel de woningmarkt tekenen van afkoeling vertoont zullen de prijzen van woningen vermoedelijk niet meteen gaan afkoelen. De komende tijd zullen de prijsstijgingen echter wel gaan afzwakken naar de verwachting van De Vries.