Wat is beschut werk?

Beschut werk is een voorziening die in Nederland door gemeenten kan worden gebruikt om mensen met een arbeidsbeperking te laten participeren in het bedrijfsleven. De voorziening van een beschutte werkplek valt binnen de Participatiewet en is ingevoerd 1 januari 2015. Een beschutte werkplek is bestemd voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Ook mensen met een psychische beperking kunnen in aanmerking komen voor beschut werk. Het doel is dat ook mensen met een (arbeids-)beperking kunnen participeren in de samenleving. Beschut werk vormt een onderdeel van het participatiebeleid van gemeenten. De gemeenten in Nederland hebben van de overheid geld gekregen om gezamenlijk in Nederland 30.000 beschutte werkplekken te organiseren. In september 2016 werd duidelijk dat er nog onvoldoende beschutte werkplekken daadwerkelijk zijn gerealiseerd.

Wat is een beschutte werkplek?
Beschut werk wordt op een beschutte werkplek uitgevoerd. De term ‘beschut’ wordt hier gebruikt in het kader van een “aangepaste werkplek” of “beschermde werkplek”. De werkplek is aangepast aan de beperkingen van de werknemer die wordt ingezet. Dit heeft te maken met de ergonomische aspecten maar ook met betrekking tot de veiligheid en verantwoordelijkheden. Er is op een beschutte werkplek vaak sprake van aangepaste arbeidsomstandigheden en extra begeleiding door een gespecialiseerd persoon.

Hoe kom je in aanmerking voor beschut werk?
Niet iedereen kan en mag op een beschutte werkplek werken. De doelgroep zijn mensen die een arbeidshandicap hebben en daardoor niet regulier werk kunnen uitvoeren bij reguliere bedrijven.  Deze mensen zijn afhankelijk van de ondersteuning van gemeenten. Door hun beperking kunnen deze mensen niet op de arbeidsmarkt aan werk komen en dreigen ze langdurig thuis te zitten of geheel nooit aan het werk te komen.  De overheid vindt dit ongewenst en wil juist dat zoveel mogelijk mensen participeren op de arbeidsmarkt. Ook mensen met een beperking moeten kans hebben op werk.

Daarom kunnen mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking in aanmerking komen voor beschut werk. Dit organiseert de gemeente waar de persoon woonachtig is. De gemeenten kent de inwoners die een beperking hebben en afhankelijk zijn van de ondersteuning van de gemeenten. Gemeenten kunnen echter niet volledig zelf beslissen wie in aanmerking komt voor een beschutte werkplek. Gemeenten moeten de personen, die ze op een beschutte werkplek willen laten werken, eerst voordragen aan het UWV. Het UWV zal dan gaan beoordelen of de persoon echt tot de doelgroep van beschut werk hoort of niet. Als het UWV van oordeel is dat de kandidaat in aanmerking komt voor een beschutte werkplek dan de gemeente een passende werkplek zoeken. De gemeente werkt hierbij samen met bedrijven in de regio.