Europees investeringsfonds moet worden verdubbeld en moet lopen tot 2020

In zijn jaarlijkse toespraak in het Europees Parlement heeft Jean-Claude Juncker woensdag 14 september 2016 benoemd dat Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) moet worden verdubbeld tot 630 miljard euro. Bovendien moet dit fonds twee jaar langer lopen tot 2020. Het ESFI werd opgericht in 2014 en wordt ook wel het Juncker-plan genoemd omdat Juncker één van de belangrijkste initiatiefnemers van dit investeringsfonds is.

Europees Fonds voor Strategische Investeringen
Het ESFI werd opgericht om om particuliere investeerders via Europese garanties er toe te bewegen om geld te investeren in projecten met betrekking tot  infrastructuur en innovatie voor de periode van 2015 tot 2018. Het is volgens Juncker van belang dat het EFSI zo snel mogelijk wordt uitgebreid, in 2020 moet dit fonds volgens Juncker al worden uitgebreid tot 500 miljard euro. In 2022 moet dit zijn opgelopen tot 630.

Snel internet en beperking migratie
Een deel van dit geld moet worden geïnvesteerd in supersnel internet in heel de EU. Daarnaast moet ook een deel van het geld worden gebruikt om de migratie uit Afrika te stoppen. Hiervoor wil Juncker 44 miljard euro vrijmaken. Sinds 2015 is het investeringsklimaat in de EU verbeterd volgens de voorzitter van de Europese Commissie. Bedrijven moeten echter beter toegang tot krediet kunnen krijgen. Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen moet een bijdrage leveren aan het optimaliseren van het investeringsklimaat.