Wat is loonwaarde?

Loonwaarde is de waarde die een persoon heeft met betrekking tot het uitvoeren van arbeid uitgedrukt in geld. Hoewel het woord loonwaarde op basis van bovenstaande definitie breed zou kunnen worden toegepast wordt het begrip in de praktijk vooral gebruikt in het kader van onderzoek naar de arbeidsprestatie van mensen die een ziekte of (arbeids-)handicap hebben. Uitkeringsinstanties zoals het UWV kunnen bijvoorbeeld in het kader van de Wet verbetering poortwachter de economische waarde van de arbeid van mensen met een uitkering bepalen. Loonwaarde houdt verband met het salaris dat een werkgever zou moeten betalen aan een werknemer.

Loonkostensubsidie

Wanneer een werkgever iemand in dienst neemt die een loonwaarde heeft lager dan het wettelijk minimumloon dan kan de werkgever onder bepaalde voorwaarden een loonkostensubsidie ontvangen. Door deze loonkostensubsidie wordt de werknemer in feite goedkoper voor de werkgever. De loonkostensubsidie kan voor werkgevers de drempel wegnemen om iemand in dienst te nemen met een lagere loonwaarde vanwege een ziekte of beperking. Bovendien zorgt deze maatregel er voor dat de arbeidsparticipatie wordt bevorderd.

Loonwaardemeting of loonwaardebepaling

Doormiddel van een loonwaardemeting of loonwaardebepaling kan worden bekeken hoe een persoon met een afstand tot de arbeidsmarkt presteert in vergelijking met een persoon die dezelfde werkzaamheden of een vergelijkbare functie uitoefent. Hierbij wordt naar een aantal aspecten gekeken waaronder het tempo waarin de werkzaamheden worden uitgevoerd. Ook wordt gekeken naar de kwaliteit van de werkzaamheden. Tot slot wordt ook gekeken naar de bijkomende kosten die moeten worden gemaakt om de persoon die een ziekte of arbeidsbeperking heeft goed te laten functioneren.

Hierbij kun je denken aan verschillende aanpassingen op de werkplek waardoor de persoon met een beperking goed kan functioneren. Als men deze factoren gezamenlijk gebruikt om de loonwaardemeting uit te voeren dan kan men een indruk krijgen wat iemand zijn of haar economische waarde is voor een bedrijf op een bepaalde werkplek. De uitkomst van de loonwaardemeting of loonwaardebepaling wordt gebruikt om de hoogte van de loonkostensubsidie te bepalen.

Berekening loonwaarde

Het vaststellen van de loonwaarde gebeurd onder andere op basis van een berekening. Als een werknemer bijvoorbeeld maximaal twee uur per dag kan werken en hier twee keer zo lang over doet om de gebruikelijke kwaliteit te leveren dan wordt de loonwaarde als volgt berekend:
Uren : werknemer is 2 van de 8 uur per dag inzetbaar = 25%
Loonwaarde : werknemer heeft 2 x zoveel tijd nodig = 50%
De loonwaarde wordt overigens door de werkgever en de werknemer gezamenlijk bepaald.