Waarvoor wordt loondispensatie toegepast?

Loondispensatie is een regeling vanuit de overheid waarmee mensen vanuit een specifieke uitkeringspositie tegen een lager loon aan het werk geholpen kunnen worden bij een werkgever om daarmee de mogelijkheden tot arbeidsintegratie te bevorderen. Loondispensatie is bedoelt om mensen met een Wajong-uitkering aan een baan te helpen. Volgens de website van het UWV is deze regeling echter ook tijdelijk van toepassing op mensen met een IVA-uitkering en mensen met een Wajong-uitkering zonder arbeidsvermogen.

Minder salaris?

Het woord loondispensatie bestaat uit twee delen: loon en dispensatie. Wat met het woord loon bedoelt wordt zal voor de meeste mensen duidelijk zijn namelijk een salaris. Het woord dispensatie wordt echter veelal vertaald met vrijstelling. Werkgevers worden doormiddel van de loondispensatiemogelijkheid voor een deel vrijgesteld om de werknemer het volledige salaris te betalen waar de werknemer volgens de collectieve arbeidsovereenkomst recht op heeft. De dispensatie op het loon is echter niet zonder voorwaarden. Zo dient de werknemer vanuit een uitkeringspositie aan een baan geholpen te worden. Op de website van het UWV gaat het specifiek om een Wajong-uitkering en een IVA-uitkering.

Waarom loondispensatie?

Voor werkgevers wordt doormiddel van de loondispensatie de drempel verlaagd om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Voor werkgevers is het soms moeilijk om een inschatting te maken welke loonwaarde een werknemer precies heeft als deze vanuit een bepaalde uitkeringspositie aan een baan geholpen wordt. Werkgevers kunnen niet altijd gebruik maken van relevante referenties als er sprake is van een afstand tot de arbeidsmarkt of bepaalde problematieken. De overheid heeft echter vanuit de Participatiewet verschillende mogelijkheden geboden om de kansen op werk voor specifieke doelgroepen te vergroten. Aan de periode van loondispensatie is wel een maximum verbonden. Het huidige maximum dat in 2024 van toepassing is ligt op 5 jaar. Het is echter wel mogelijk dat er een verlenging plaatsvind onder bepaalde voorwaarden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat een werknemer zonder loondispensatie aan de slag gaat en hetzelfde gaat verdienen als een reguliere werknemer die hetzelfde werk doet.