Machines zijn belangrijkste exportproduct geworden van Nederland in 2024

Machines vormen voor Nederland het belangrijkste exportproduct. De export van machines heeft in 2022 in totaal 25,5 miljard euro opgeleverd. Dat bedrag is een verdubbeling sinds het jaar 2015. Voor Nederland is vooral de export van chipmachines heel interessant. Veel chipmachines die in Nederland worden gebouwd worden geëxporteerd naar landen zoals Zuid-Korea, Taiwan en China.

Export van machines

Nederland is goed in het bouwen van machines en dat weten steeds meer buitenlandse afnemers. De orders voor machineproducenten nemen toe. Daardoor wordt de export van machines een steeds belangrijker onderdeel van de economie van Nederland. In het jaar 2022 kwam ongeveer 2,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) vanuit de export van machines. Dit komt naar voren uit cijfers die bekend zijn gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het jaar 2015 was de machine-export nog verantwoordelijk voor 1,7 procent van het bbp. Het bbp is overigens het totaal wat burgers en bedrijven gezamenlijk in een bepaald jaar verdienen.

Marktleider

Aan de export van machines werd in 2022 het meeste verdiend. Zoals eerder genoemd ging het met name om de chipmachines. De marktleider op het gebied van chipmachines is ASML. Deze machineproducent heeft de meeste geavanceerde chipmachines ontwikkeld. Veel bedrijven bouwen chips in elektronica. Daarvoor zijn natuurlijk chips nodig. Wereldwijd is er veel vraag naar chips. Dat zorgt er voor dat chipmachines zeer gewild zijn op de markt. Chips worden geplaatst in computers, telefoons, machines, elektronica maar ook in voertuigen met computersystemen zoals auto’s.