Nederland exporteerde meer metaal en machines in augustus 2021

In de maand augustus 2021 is de Nederlandse export van goederen gegroeid met 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit bericht werd dinsdag 12 oktober 2021 bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het statistiekbureau werden vanuit Nederland vooral meer machines, chemische producten en metaal verhandeld naar andere landen.

Exportgroei

De groei in de export is minder groot dan de maand juli. In april was er sprake van een piek in de export. De export was toen gestegen met bijna vijfentwintig procent. Sinds deze piek is de export niet meer zo sterk gegroeid. Er is sprake van een geleidelijke afname van de exportgroei. Toen er sprake was van een piek in de exportgroei had deze vooral te maken met een dip in het jaar daar voor. Toen het coronavirus in 2020 zich verspreide in het voorjaar had dat direct een negatief effect op de export. Dat maakt duidelijk waarom het verschil met 2021 zo groot is.

Exportradar

Op jaarbasis is de import in Nederland in de maand augustus gegroeid met 6,1 procent. De groei in import en export is toegenomen in volume ten opzichte van augustus 2019. Dat was het jaar vlak voor de coronacrisis. Voor de export is er sprake van een toename van 1,7 procent voor de import is er sprake van een groei van 1,1 procent. In de maand oktober van 2021 is er sprake van minder gunstige omstandigheden voor de import en export ten opzicht van augustus 2021. De exportradar die door het CBS wordt gebruikt neemt onder andere de ontwikkelingen in de belangrijkste afzetmarkten mee en ook de ontwikkeling van de concurrentiepositie wordt meegenomen.