Nederland heeft meer machines en apparaten uitgevoerd in november 2022

In de maand november van 2022 heeft Nederland meer goederen uitgevoerd dan in de maand november van 2021. Met name machines en apparaten werden meer geëxporteerd. Ook de export van transportmiddelen en aardolieproducten ging omhoog. Ten opzichte van november 2021 is de uitvoer van producten uit Nederland gestegen met 4,8 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Dit bericht werd bekend gemaakt door het Statistiekbureau CBS. Het statistiekbureau plaatst echter wel kanttekeningen bij de cijfers. Zou zijn de omstandigheden voor de export begin 2023 minder gunstig zijn dan in november 2022. Deze omstandigheden zullen met name worden bepaald door belangrijke ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden op de belangrijkste afzetmarkten waarin de Nederlandse export actief is.

Ook de concurrentiepositie van Nederland op dit gebied speelt een belangrijke rol bij de kanttekeningen van de cijfers. In Duitsland was de jaar-op-jaargroei van de industriële productie in Duitsland kleiner. Dat is voor Nederland ook van belang want Duitsland is voor Nederland een belangrijke handelspartner. Dat kan betekenen dat er in de toekomst toch minder export wordt verwacht vanuit Nederlandse bedrijven. Geen wonder dat Nederlandse ondernemers en andere Europese ondernemers minder positief zijn over het aantal buitenlandse orders.