Huishoudens gaven in november 2022 ongeveer 3 procent meer uit dan in 2021

De uitgaven van Nederlandse huishoudens zijn de afgelopen tijd omhoog gegaan. In de maand november vielen de uitgaven ongeveer drie procent hoger uit ten opzichte van een jaar geleden. Met name aan meubels en eten werd minder geld besteed. Het Centraal Bureau voor de Statistiek brengt de consumptiecijfers van Nederland in kaart. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen.

Volgens het CBS is het goed mogelijk dat inwoners van Nederland minder voedsel en drinken hebben gekocht maar uiteindelijk wel meer geld aan voedsel en drinken hebben uitgegeven. Vanwege de inflatie zijn namelijk de prijzen voor voedsel en drinken ook hoger uitgevallen. In de maand november kwam de inflatie in Nederland uit op 9,9 procent. In de maand november van 2021 hadden consumenten gemiddeld 2,7 procent minder uit.

De toename in de uitgaven heeft volgens het CBS ook te maken met de uitgaven aan diensten. Consumenten hebben meer geld uitgegeven aan telefoonabonnementen, evenementen, bezoek aan een kapper en verzekeringen. Een stijging in de uitgaven aan diensten heeft ook te maken met de coronacrisis. Nu de coronacrisis voorbij is kunnen veel mensen weer vrijer bewegen en meer geld uitgeven aan diensten. Daarom zijn de uitgaven aan diensten ook omhoog gegaan.