Consumenten gaven in november 2014 meer geld uit dan dezelfde maand in 2013

De bestedingen van consumenten gingen in het jaar 2014 omhoog. In de maand november van dat jaar werd door consumenten 0,6 procent meer uitgegeven aan goederen en diensten dan in dezelfde maand een jaar daarvoor. Deze gegevens werden bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op donderdag 22 januari 2015. De maand november in 2014 is de tweede maand op rij waarin de bestedingen van consumenten omhoog zijn gegaan.

Waaraan besteden consumenten meer geld?
Als men kijkt naar de producten die de afgelopen maanden door consumenten worden gekocht dan valt het op dat men vooral meer geld besteed aan huishoudelijke apparaten en producten zoals meubels. Dit zijn duurzame producten die lang mee gaan. Consumenten kochten in de maand november 2014 in totaal voor 3,4 procent meer duurzame producten.

Verder kochten consumenten ook meer fietsen dan in 2013. Dit hangt volgens het CBS samen met de fiscale voordelen die nog van toepassing waren in 2014. In 2014 kon men namelijk nog een voordelige fiets van de zaak aanschaffen.  Verder waren de uitgaven voor de voedingsmiddelen en genotsmiddelen gestegen met 2,7 procent. Aan overige goederen zoals brandstoffen en gas werd minder geld uitgegeven.

Reactie van Technisch Werken
Consumenten geven meer geld uit maar zijn in hun uitgavepatroon wel selectief. Dit houdt in dat consumenten wel duidelijke keuzes maken als ze hun geld moeten uitgeven. Investeringen die worden gedaan in duurzame producten maken duidelijk dat consumenten voorzichtig zijn en alleen geld uitgeven aan goederen die nut hebben en niet snel slijten.