Consumenten gaven in januari 2021 minder uit aan duurzame goederen in Nederland

In de maand januari werd volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) aanzienlijk minder geld besteed aan duurzame goederen aan consumenten. Het CBS verstaat onder duurzame goederen onder andere meubels, interieurartikelen, kleding, elektrische apparaten en vervoersmiddelen. Op dit gebied is de afname in de uitgaven het grootste op jaarbasis sinds 2000. Dit bericht werd dinsdag 23 maart 2021 bekend gemaakt door het CBS.

Krimp in consumentenuitgaven

In vergelijking met januari 2020 werd er in januari 2021 ongeveer 25,1 procent minder uitgegeven aan duurzame goederen. Toch gaven consumenten op andere gebieden wel meer geld uit. Zo werd er meer geld uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen. In Nederland nam de totale consumptie van huishoudens af met 13,5 procent in januari. Dit is volgens het CBS de op een na grootste krimp die ooit is gemeten in Nederland op dit gebied. Alleen in april 2020 aan het begin van de eerste lockdown was de afname in de uitgaven groter in Nederland. Aan kleding, vervoermiddelen en woninginrichting werd ongeveer een kwart minder uitgegeven.

Veel minder geld aan diensten uitgegeven

Daarnaast werden aan diensten ook minder geld uitgegeven. Hierbij kun je denken aan diensten zoals de kapper, musea, horeca en evenementen. Op dit gebied werd een daling genoteerd van 17,9 procent in de uitgaven. Door de lockdownmaatregelen tijdens de coronacrisis konden veel consumenten de meeste diensten niet gebruiken. Dat kon een jaar daarvoor wel worden gedaan. Consumenten hebben op het gebied van voedingsmiddelen en genotsmiddelen echter wel 7,9 procent meer uitgegeven. Dat is de grootste groei op dit gebied sinds april 2020.