Werkgevers willen graag meer fiscale mogelijkheden om thuiswerken te bevorderen vanaf augustus 2020

Premier Mark Rutte heeft Nederlanders dringend geadviseerd om ook na 1 september zoveel mogelijk thuis te werken. Dat kwam naar voren uit de persconferentie die afgelopen dinsdag werd gehouden. Veel bedrijven in bijvoorbeeld de financiële sector hebben (een deel) van hun personeel nog thuis aan het werk. Andere bedrijven hebben voor zichzelf al besloten dat thuiswerken niet meer nodig is. Dat dit tegen de richtlijnen van het kabinet ingaat lijkt bedrijven nauwelijks te interesseren.

Kans op besmettingen groot

Werkgevers lijken zich meer zorgen te maken om andere zaken en dat is jammer. Zo wordt de kans op besmettingen van personeel met het coronavirus alleen maar groter. Er zijn verschillende redenen waarom werkgevers er niet voor kiezen om personeel thuis te laten werken. In sommige sectoren kan men eenvoudigweg niet thuis werken maar er zijn ook kantoorfuncties waarbij het prima mogelijk is om toch thuis te werken. Vaak spelen kosten een rol. Daarnaast hebben werknemers niet altijd een geschikte werkplek om thuis te werken. Dat is jammer maar dikwijls is er wat aan te doen. Veel werknemers kloppen dan aan bij de werkgever. Die moet dan bijvoorbeeld passend kantoormeubilair bieden of communicatiemiddelen. Werkgevers zijn bang dat de kosten voor het personeel toenemen als men in grote aantallen gaat thuiswerken.

Meer fiscale maatregelen noodzakelijk

Veel  bedrijven zouden behoefte hebben aan een aanvullende fiscale mogelijkheden waardoor een deel van de kosten van het thuiswerken zouden kunnen worden gecompenseerd. Als thuiswerken echt een structureel karakter krijgt is dat nog niet eens een onlogische gedacht volgens een woordvoerder van werkgeververeniging AWVN. Als er meer mogelijkheden zijn voor werkgevers om werknemers te ondersteunen met een geschikte werkplek dan zouden ze dat zeker willen doen maar ze willen niet alleen voor de kosten opdraaien.

Werkkostenregeling verruimen in coronatijd

Werkgevers willen graag fiscale mogelijkheden om thuiswerken beter te faciliteren. Er bestaat al een werkkostenregeling. Daarmee kunnen werkgevers onbelast vergoedingen geven aan werknemers. daar is echter een maximum aan verbonden. Dat zorgt er voor dat werkgevers met kerspakketten en andere presentjes vaak al over het maximum heen gaan van de werkkostenregeling. Voor het bevorderen van thuiswerken zou de werkkostenregeling verder moeten worden uitgebreid aldus de werkevers.