Wat is thuisquarantaine of quarantaine bij een coronabesmetting?

Thuisquarantaine is een bepaalde periode waarin men zich afzondert van de maatschappij door thuis te blijven en contact met andere mensen vermijd. Thuisquarantaine en quarantaine worden gebruikt om een besmetting van een persoon of een groep personen op andere mensen te voorkomen. Het gaat hierbij over het algemeen om besmettingen die worden veroorzaakt door een virus of bacteriën. Iemand die in thuisquarantaine of quarantaine in een andere omgeving (bijvoorbeeld op een schip of hotel) zit hoeft overigens niet besmet te zijn. Wel is quarantaine een voorzorgsmaatregel die genomen wordt als men vermoedens heeft dat iemand besmet is met een virus of ziekte die schadelijk is voor de gezondheid van mensen in de omgeving.

Wanneer thuisquarantaine?

De overheid heeft verschillende richtlijnen opgesteld voor quarantaine. Mensen die in contact zijn geweest met een drager van het coronavirus moeten bijvoorbeeld uit voorzorg in thuisquarantaine gaan. Ook mensen die in een land of omgeving hebben vertoeft waar veel besmettingen met het virus hebben plaatsgevonden moeten in quarantaine. De landen waarvoor een reisadvies en een quarantaine gelden worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) benoemt. Omdat deze landen regelmatig wisselen is het belangrijk om hiervoor de website van het desbetreffende ministerie te bekijken op internet.

Hoe lang in thuisquarantaine?

De duur voor thuisquarantaine was altijd veertien dagen maar werd na de persconferentie op dinsdag 18 augustus 2020 gereduceerd naar tien dagen. De duur van de thuisquarantaine kan dus aangepast worden. Daarom is het ook hierbij van belang om de communicatie van de overheid hierover in de gaten te houden. Daarnaast is het belangrijk dat men de quarantaine serieus neemt. Het is geen formaliteit maar een echt middel om besmettingen te voorkomen. Het houden van een quarantaine is goed ter bescherming van de gezondheid van de persoon zelf maar ook voor zijn of haar omgeving.