Werkloosheid daalt

De werkloosheid wordt minder volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS is de werkloosheid in de maand augustus 2013 gedaald naar 8,6 procent. De daling is niet heel groot. In juli 2013 was de werkloosheid nog 8,7 procent. Het verschil is maar een tiende procent. Een enorme daling is het dus niet. Er zijn in augustus 2013 nog altijd 683 duizend personen werkloos van de Nederlandse beroepsbevolking.

Jongeren aan het werk
Het tiende procent waarmee de werkloosheid is gedaald komt nog altijd neer op elfduizend personen. Met name jongeren zijn meer aan het werk gegaan. Volgens econoom Senne Janssen van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de daling onder de werkloosheid bij jongeren te maken met het seizoenseffect.

Seizoenseffect
Dit seizoenseffect keert ieder jaar terug. In de maand juli stijgt de werkloosheid onder jongeren. Een maand later, in augustus, daalt de werkloosheid weer. Volgens het CBS was dit seizoenseffect in 2013 sterker dan andere jaren. Dit had voor een belangrijk deel te maken met de gunstige weersomstandigheden. Door het mooie weer bloeide de horeca op. Hierdoor konden veel jongeren werk vinden in horecagelegenheden.

Opleiding
Daarnaast solliciteerden ook minder jongeren dit jaar. Dit heeft te maken met de kansen die ze voor zichzelf inschatten op de arbeidsmarkt. Jongeren kiezen er voor om langer te studeren. Het aantal aanvragen bij HBO-opleidingen en universiteiten is ook gegroeid aldus het CBS.

Reactie Technisch Werken
De werkloosheid is een beetje gedaald. Een echte daling is pas merkbaar op langere termijn. Ook het feit dat leerlingen en studenten na het afronden van hun studie er voor kiezen om verder te studeren zorgt er voor dat de cijfers over de daling van de werkloosheid niet helemaal transparant zijn.