Metaalarbeiders staken

De Nederlandse groot- en kleinmetaal bevat ongeveer  475.000 arbeidsplaatsen .Op dit moment, vrijdag 20 september 2013, wordt er gestaakt bij verschillende metaalbedrijven in Nederland. Het gaat om ongeveer 1750 metaalarbeiders. De stakingen vinden plaats bij een aantal grote metaalverwerkende bedrijven zoals DAF, VDL Nedcar, Heerema, Damen en IHC Merwede. De stakingen waren eerder al aangekondigd maar zijn nu ook daadwerkelijk van start gegaan. De vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen gebruiken de stakingen om hun ongenoegen kenbaar te maken over de vastgelopen cao-onderhandelingen in de metaalsector.

Stakers
De metaalarbeiders willen met hun stakingen de druk op de werkgevers vergroten. Ze willen onder andere meer loonsverhoging. Daarnaast willen de metaalarbeiders ook een mogelijkheid hebben om 32 uur per week te werken. In juni werd ook al stakingen gehouden voor deze eisen. Toen namen 2.500 metaalarbeiders deel aan de stakingsactie.

FNV
De onderhandelaars van de FNV gaven aan: ”Werknemers gaan niet zomaar staken, zij zijn het zat dat werkgevers steeds meer eenzijdig verslechteringen door willen drukken en ze willen invloed houden op hun werktijden. Na jaren van achteruitgang in koopkracht, is een normale loonontwikkeling broodnodig. Daar is in de metaal ruimte voor”. De FNV geeft in hun reactie duidelijk aan dat ze in de metaalsector voldoende mogelijkheden zien om de loonkosten te laten stijgen.

Werkgevers in de metaal
De werkgeversvereniging FME-CWM is het niet eens met deze stelling. De vinden de stakingen onverantwoord. De werkgeversvereniging gaf aan: ”De vakbonden onderkennen de economische situatie niet. Met zeker een derde van de bedrijven in de sector gaat het momenteel niet goed.” Het lijkt er op dat de partijen niet nader tot elkaar komen.

Reactie Technisch Werken:
De onvrede van de metaalarbeiders is begrijpelijk. De vraag is natuurlijk of het terecht is om de werkgevers verantwoordelijk te stellen voor de moeilijke positie waarin de metaalbranche is geraakt. Het gaat in Nederland moeizaam met de metaalbranche. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat verschillende metaalbedrijven echt moeten vechten om hun ‘hoofd boven water te houden’. De rek is er bij veel bedrijven uit. Ik denk dat het geen onwil is van werkgevers om geen loonsverhoging te bieden. Bedrijven houden onder aan de streep nauwelijks geld over. Gedwongen ontslagen komen regelmatig voor. Is dit nu een verstandige tijd om stakingen te houden? In het Noorden van Nederland wordt er voor zover ik weet nog niet gestaakt. Ik hoop dat dit ook niet gebeurd.