De bouw krimpt in Nederland. De hoge werkloosheid onder timmermannen, metselaars en ander bouwpersoneel toont dat aan. Bouwvakkers kijken naar oplossingen. Wanneer deze niet binnen de grenzen van Nederland te vinden zijn wijken ze uit naar het buitenland. Volgens het economische bureau van ING liggen er volop kansen voor Nederlandse bouwvakkers over de grenzen. Met name België en Duitsland zijn interessant. De ING publiceerde haar conclusies in een sectoronderzoek op donderdag 19 september 2013.
Bouw in Duitsland
De bouwproductie is in Nederland veel lager dan in Duitsland. In ons buurland is de bouwproductie 280 miljard euro. Dit is vier keer zoveel dan in Nederland. De gezamenlijke bouwproductie in de Duitse deelstaten die dicht bij Nederland liggen is bijna 80 miljard euro. Het gaat hierbij om de Duitse deelstaten: Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Rijnland-Plats en Saarland. De grote bouwplaatsen liggen minder dan twee uur rijden van de Duitse grens en zijn daardoor goed te bereiken door bouwvakker die in de grensstreken wonen.
Bouw in België
Ook in België is de bouwsector groter dan de Nederlandse bouwproductie. Bij onze zuiderburen is deze sector in grootte bijna 60 procent van de markt in Nederland. De ING gaf in haar sectoronderzoek aan dat met name in de Vlaamse provincies veel wordt geïnvesteerd in de bouw.
De toekomst van de bouw
Volgens de ING zal de bouwsector de komende jaren nog wel doorgroeien in Duitsland en België. Dit heeft te maken met een groeiend aantal huishoudens over de grens. Voor deze huishoudens moeten nieuwe woningen worden gebouwd om iedereen te kunnen huisvesten. Bouwbedrijven in Duitsland zijn daarnaast goedkoper dan Nederlandse bouwbedrijven. Het verschil is ongeveer 15 procent. Het verschil tussen Nederlandse bouwbedrijven en Belgische bouwbedrijven is niet heel groot. Nederlandse bouwbedrijven zijn slechts 2 procent duurder dan Belgische bouwbedrijven aldus de ING.