Openstaande vacatures remmen bouw in 2017 en 2018

Er zijn in 2017 veel vacatures ontstaan in de bouw. Naar verwachting zullen deze vacatures open blijven staat tot en met volgend jaar. Dit heeft te maken met het feit dat er op de arbeidsmarkt nog steeds weinig bouwpersoneel beschikbaar is. Zo is er een tekort aan elektromonteurs, installatiemonteurs, timmermannen en ander bouwpersoneel. Voor een uitzendbureau in de techniek wordt het steeds moeilijker om personeel te vinden voor de talloze vacatures die open staan.

Vacatures en personeelstekort
Vorige maand had al ongeveer vijfentwinitig procent van de bouwbedrijven aangegeven dat ze last hadden van een tekort aan personeel. Ongeveer twintig procent van de bouwbedrijven heeft echter ook een tekort aan materiaal of krijgen materiaal niet op tijd geleverd. Bouwbedrijven kunnen zowel door het personeelstekort als het materiaaltekort niet snel bouwen. Dit zorgt er voor dat nieuwbouwprojecten langer duren en dat er minder nieuwe projecten van start gaan in de bouw. Deze aspecten zorgen er voor dat de bouw minder productie draait dan vorig jaar.

Bouwsector stagneert

De groei van de sector valt daardoor volgend jaar lager uit dan de afgelopen jaren. Tenminste dat verwachten de economen van ING. De kostprijs van nieuwbouwwoningen is de afgelopen tijd voor het eerst in tien jaar gestegen. Naar verwachting van de economen van ING zal de bouwproductie volgend jaar groeien met 4 procent. In 2017 zal de bouwsector waarschijnlijk 5 procent zijn gegroeid. Dit is echter lager dan de 7,1 procent die de sector vorig jaar had behaald.