Schenkingsvrijstelling voor aflossen hypotheek

Op Prinsjesdag zijn verschillende maatregelingen bekend gemaakt die gevolgen hebben voor de economie op korte en lange termijn. Om de hypotheekschuld van Nederland te verlagen heeft het kabinet een speciale maatregel ontwikkeld. De schenkingsvrijstelling wordt verruimd. Tot op heden was deze schenkingsvrijstelling nog van vijftigduizend euro. Vanaf 1 oktober wordt deze vrijstelling verhoogd naar honderdduizend euro.

Voor wie is de regeling
Iedereen kan van deze maatregel gebruik maken. Tot op heden konden alleen ouders geld schenken aan hun kinderen. Het kabinet heeft deze maatregel ingevoerd voor mensen die met het schenkingsbedrag de hypotheek willen aflossen. Dit is een belangrijke voorwaarde. Het bedrag mag daarnaast ook worden gebruikt om een restschuld af te lossen of een verbouwing te realiseren waardoor de waarde van de woning omhoog gaat. Dat lijkt natuurlijk heel mooi maar gaat dit in de praktijk ook werken?

Vereniging van Eigen Huis
Van verschillende kanten wordt de maatregel van het Kabinet kritisch bekeken. Vereniging van Eigen Huis geeft aan dat een groot deel van het geld uit de schenkingsvrijstelling betaald zal worden aan de banken om een boeterente te voldoen. De Vereniging van Eigen Huis (VEH) heeft dit aan NU.nl doorgegeven. Directeur Rob Mulder van VEH geeft aan: “Vereniging Eigen Huis is van mening dat een dergelijke boeterente ongepast is in deze tijd dat ruim een miljoen huiseigenaren kampen met een hypotheek die onder water staat”. Dit is een duidelijk bericht naar de bankensector en de hypotheekverstrekkers in Nederland.

Banken in Nederland
Bij banken is het vaak moeilijk om meer af te lossen dan een bepaalde drempel. Wanneer het totale hypotheekbedrag naar beneden gebracht zou moeten worden leggen banken vaak boetes op. Voor banken zijn hypotheken een belangrijke inkomstenbron. De rente die ze op de hypotheken krijgen is daarnaast structureel. Wanneer iemand met een hypotheek het hypotheekbedrag naar beneden wil bijstellen loopt een bank daardoor inkomsten mis. De boete die de banken opleggen moet dat dan compenseren.  Een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Banken (VNB) is door Nu.nl gevraagd of banken wat  aan de hoogte van de boetrente zouden willen veranderen. Zoals verwacht voelen de banken in Nederland daar niets voor.  De woordvoerder van de VNB gaf aan: “Banken maken kosten als een hypotheek eerder wordt afgelost. Die kosten moeten linksom of rechtsom toch worden betaald”.

Volgens de woordvoerder moeten mensen die een hypotheeklening hebben jaarlijks 10 procent van hun lening boetevrij kunnen aflossen. De hypotheekverschaffers zijn volgens de woordvoerder verplicht om zich aan deze minimale ondergrens te houden. Volgens de woordvoerder zijn er ook banken die meer dan 20 procent hanteren.

Aflossen gunstig
Aflossen zou volgens Vereniging van Eigen Huis juist ook gunstig zijn voor banken en andere hypotheekverstrekkers. Wanneer leners hun hypotheek eerder aflossen wordt het risico voor alle betrokkenen verlaagd. Een woordvoerder van Vereniging van Eigen Huis gaf de volgende reactie:”Een bank krijgt minder slechte hypotheken op de balans, dat is een verbetering. Daardoor kan er goedkoper geld worden geleend op de kapitaalmarkt, dat levert dus geld op”. Het is nog onduidelijk of banken echt wat gaan doen aan de boetes die ze opleggen. Anders is het natuurlijk wel een mooie regeling van het Kabinet maar schiet een consument er niets mee op.

Reactie Technisch Werken:
De banken zijn bang om inkomsten mis te lopen. Dat is natuurlijk begrijpelijk echter moet het belang van de klant niet uit het oog worden verloren. Wanneer een klant moeilijk aan de verplichtingen van de hypotheek kan voldoen en een kennis heeft die met de schenking van een bedrag de last kan verlichten, is het natuurlijk belangrijk dat er uitkomst geboden kan worden. Een harde opstelling van een bank in die situaties zal op weinig begrip van de maatschappij kunnen rekenen. De banken zijn niet in de laatste plaats verantwoordelijk voor de economische crisis en de malaise op de huizenmarkt.