De komende jaren zal het aantal vacatures in de bouw verder gaan toenemen. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zullen er tot en met 2023 in totaal ongeveer 42.000 voltijdsbanen bijkomen in deze sector. De werkgelegenheid in de bouwsector zal daardoor weer op het niveau komen van voor de crisis is. De toename in het aantal vacatures in de bouw heeft te maken met de aantrekkende nieuwbouw in Nederland. Er worden meer nieuwbouwwoningen gerealiseerd. In 2018 kwamen er in Nederland ongeveer 66.000 nieuwbouwwoningen bij.
Ook in 2019 zullen weer duizenden woningen worden gebouwd. Het afgelopen jaar is de productie van de bouwsector met 6,5 procent toegenomen tot 70 miljard euro. Deze bouwproductie is op het niveau beland van voor de economische crisis. Ook in 2020 zal de bouwproductie gaan groeien. Het verwachte groeicijfer voor 2020 is ongeveer vijf procent. Na 2020 zal de groei in de productie van de bouw iets gaan afvlakken. Het EIB verwacht in 2023 een bouwproductie die een vijfde hoger ligt dan vorig jaar. In ieder geval zorgt deze bouwproductie er voor dat de werkgelegenheid in de bouw blijft aanhouden. Daardoor zullen ook de komende jaren veel vacatures in de bouw open worden gezet. Daarnaast zal ook in de installatietechniek een stijging te zien zijn in het aantal vacatures. Zowel in de bouw als in de installatietechniek probeert men vacatures in te vullen met instromers op de arbeidsmarkt.
Steeds meer bedrijven willen als erkend leerbedrijf in de bouw ook BBL-ers aannemen. Een BBL-er doet werken en leren en kan in een BBL-traject meteen aan de slag als assistent. Dat zorgt voor een beperking van de werkdruk omdat het eenvoudige werk door de BBL-er gedaan kan worden. natuurlijk zal de BBL-er wel duidelijke instructies moeten krijgen en dat kost tijd en capaciteit. Men zal echter eerst moeten investeren in BBL-ers en andere aankomende vakkrachten voordat men echt een uitgebreid personeelsbestand kan krijgen in de bouw.