Technisch Werken

EU voert heffing van 25 procent op staal dat buiten Europa afkomstig is

De Europese Unie gaat een heffing van 25 procent invoeren op staal dat wordt ingevoerd van buiten Europa. Deze heffing gaat door totdat het normale aanbod op de Europese staalmarkt is bereikt. De heffing op buiten-Europees staal wordt waarschijnlijk in februari 2018 ingevoerd. Verschillende staalproducten krijgen te maken met de heffing. Het gaat hierbij overigens wel om de regel: wie het eerste komt wie het eerste maalt. Dat wordt in dit verband uitgelegd als een maatregel die vooral nieuwe staalleveranciers zal gaan treffen. De staalleveranciers die al geruime tijd aan Europese bedrijven staal leveren zullen daardoor grotendeels worden ontzien.

De lidstaten van de Europese Unie hebben de voorlopige regeling in juli voor tweehonderd dagen goedgekeurd. Halverwege januari wordt een definitieve stemronde gehouden over de invoering van een importheffing waarmee ook de gebruikelijke handelsstromen worden geconfronteerd. Als die stemronde succesvol verloopt zal er een nieuw importheffing systeem worden ingevoerd dat loopt tot 16 juli 2021. Dan is de Europese staalmarkt voor de komende jaren beschermd tegen buiten-Europees staal. Dit is een politieke beslissing. De vraag is echter of dit een verstandige beslissing is. Verschillende andere buitenlandse markten kunnen namelijk ook importheffingen doorvoeren op Europese producten waardoor er een nieuwe soort handelsoorlog ontstaat. Amerika en China proberen op dit gebied juist dichter bij elkaar te komen.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!