Trump voert hogere importheffingen in op staal en aluminium Brazilië en Argentinië in 2019

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag 2 december 2019 alsnog besloten importheffingen in te voeren op staal en aluminium die geproduceerd worden in Brazilië en Argentinië en worden geïmporteerd voor de Amerikaanse markt. In mei 2018 had de Amerikaanse president nog aangegeven dat de landen permanent waren vrijgesteld van importheffingen. Toch is de Amerikaanse president van gedachten veranderd. De reden hiervoor ligt in de valuta.

De valuta in de genoemde lande zijn minder waard geworden ten opzichte van de dollar. Daardoor is het staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië goedkoper dan staal en aluminium dat geproduceerd wordt in Amerika. Volgens Trump worden Amerikaanse fabrikanten van staal en aluminium door de lage valuta’s hard geraakt. Ook de Amerikaanse boeren zouden volgens Trump hard worden geraakt door de lage valuta’s.

Op staal zou een importheffing van 25 procent worden doorgevoerd en op aluminium een heffing van 10 procent. Trump had eerder ook vergelijkbare heffingen doorgevoerd op metaalproducten uit Mexico en Canada. Die heffingen zijn inmiddels weer teruggetrokken. Donald Trump heeft vaker gedreigd met importheffingen op metaal uit andere landen. Zo zijn ook de Europese Unie en Zuid-Korea al eens benoemd in het kader van Amerikaanse heffingen op staal en aluminium.