Amerika voert hogere importheffingen in op staal en aluminium uit Turkije in 2018

Vrijdag daalde de Turkse lira al aanzienlijk door de uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De daling kwam echter op een nieuw dieptepunt toen de Amerikaanse president Donald Trump in een aantal tweets bekend maakte dat Turkije hogere importheffingen zal moeten betalen op staal en aluminium wanneer Turkije deze metalen zou willen verkopen aan Amerikaanse afnemers. De Amerikaanse president had in de tweets aangegeven dat de importheffingen op staal en aluminium uit Turkije verdubbeld zullen worden. Daardoor wordt de importheffing op Turks staal 50 procent en op aluminium 20 procent.

Staal en aluminium uit Turkije zwaarder belast

In 2017 had Turkije nog voor een totaalbedrag aan 1 miljard dollar aan staal geëxporteerd naar Amerika en 60 miljoen dollar aan aluminium. Door de nieuwe importheffingen zou de economie van Turkije wederom enkele honderden miljoenen dollars kwijtraken. Door de tweet van Donald Trump daalde de lira naar een waarde van 7,25 lira ten opzichte van de euro. Rond 15.30 uur moest voor een euro maar liefst 7,50 lira worden betaald. Het beleid en de uitspraken van Erdogan lijken een vernietigende werking te hebben op de waarde van de Turkse lira.

Turkse economie in moeilijkheden
Door zijn bevolking massaal op te roepen om buitenlandse valuta om te ruilen in Turkse lira’s lijkt hij een op de nationalistische gevoelens van de Turkse bevolking maar maakt hij tegelijkertijd duidelijk hoe wanhopig de Turkse leider probeert om de Turkse economie van de ondergang te redden. Erdogan heeft klaarblijkelijk geen betere plannen voor de Turkse economie en dat zorgt voor bezorgdheid onder Turken maar ook onder handelspartners van Turkije. Veel bedrijven en banken die zaken doen in Turkije hebben als gevolg van de betrekkingen met Turkije een groot deel van hun beurswaarde zien verdampen.