Langsnaadlassen is een lasproces waarbij een lasmachine gebruikt wordt om een lange lasnaad te lassen. Meestal wordt hierbij een zogenaamde OP lasmachine gebruikt. OP staat voor Onder Poeder lassen. In plaats van beschermgas wordt gebruik gemaakt van een soort poeder. Dit poeder wordt door de hitte van het lasproces verbrand en omgezet in een soort beschermgas dat vergelijkbaar is met het beschermgas dat ontstaat bij het verbranden van de beklede elektrode tijdens het BMBE lassen.
Waar wordt langsnaadlassen toegepast?
Het langsnaadlassen is een lasproces dat veel wordt toegepast bij grote plaatconstructies met lange lasnaden. Om die reden wordt het langsnaadlassen vooral gebruikt in de scheepsbouw en jachtbouw. Ook in de apparatenbouw en de bouw van grote tanks en silo’s komt het langsnaadlassen voor.
Het machinaal langsnaadlassen vereist een speciale machine die kostbaar is in aanschaf en bovendien erg omvangrijk is. Daarom hebben kleinere bedrijven meestal geen ruimte en mogelijkheden om langsnaadlassen op grote schaal uit te voeren. Het langsnaadlassen wordt daarom vaak bij grote plaatbewerkers gedaan. Die kunnen wel als halfabricaten toeleverancier opereren voor de kleinere bedrijven. Langsnaadlassen wordt door veel bedrijven vaak uitbesteed aan bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn.
Hoe wordt automatisch langsnaadlassen gedaan?
Het langsnaadlassen kan volledig gemechaniseerd worden uitgevoerd waarbij een machine wordt gebruikt die zelf de lasnaad scant. Vervolgens bepaalt de voorgeprogrammeerde machine de positie van de lastoorts en de instelling van het aantal volts en ampères dat nodig is om het basismateriaal en het lastoevoegmateriaal in een smeltbad samen te brengen.
Semiautomatisch langsnaadlassen
Het langsnaadlassen kan echter ook semiautomatisch worden gedaan. In dat geval is er sprake van een machine die het lasproces uitvoert maar wel onder directe begeleiding van een ervaren lasser. De lasser begeleid het lasproces door de toorts precies over de lasnaad heen te sturen. Daarbij kan de lasser vaak tegelijkertijd met de machine meebewegen. Dit gebeurd meestal met behulp van een machine op rails waarbij de lasser op een karretje mee kan rijden tijdens het lasproces. De lasser kan indien gewenst bijsturing bieden en de lasmachine bedienen.
Langsnaadlassen met de hand
In feite zou men ook met de hand een lastoorts kunnen bedienen tijdens het langsnaadlassen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met behulp van MIG/MAG lassen omdat daarbij voortdurend lastoevoegmateriaal in de lasrevolver wordt doorgevoerd. BMBE lassen is minder geschikt omdat het aantal elektrodes dat moet worden ingevoerd over een grote lasnaad waarschijnlijk zeer omvangrijk is.
Ook TIG lassen is niet geschikt voor het langsnaadlassen over grote afstanden omdat hierbij met de hand het lastoevoegmateriaal in het smeltbad wordt gebracht. Dat zorgt er voor dat er regelmatig nieuw lastoevoegmateriaal moet worden gepakt waardoor het smeltbad kan afkoelen. Bovendien heb je doordat je het lastoevoegmateriaal met de hand moet toevoegen niet de mogelijkheid om je hand te ondersteunen.
Langsnaadlassen leren
Het langsnaadlassen is niet een heel complex lasproces. Het vereist wel concentratie en discipline. De moeilijkheid van het langsnaadlassen is dat er een las wordt gelegd over een lange afstand tussen twee lange platen. Dat zorgt er voor dat de las nauwkeurig moet zijn en dat de kwaliteit en vorm van de las constant moet zijn. Randinkarteling en een onderuitgezakte las moet worden voorkomen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van wat er fout kan gaan tijdens langsnaadlassen. Uiteindelijk leer je langsnaadlassen met ervaring. Voor OP lassen of Onder Poeder lassen zijn wel specifieke lasopleidingen en lascertificaten.
OP lascertificaten
De meeste lasverbindingen die met een OP lasmachine moeten worden gemaakt zijn gecertificeerd. Dat betekent dat een lasser die een OP las moet maken vaak op basis van de WPS op LMB (lasmethodebeschrijving) over een OP lascertificaat moet beschikken. Dit zijn persoonsgebonden lascertificaten.