Een Friese ontwikkelaar van zonneparken is van plan om zelf een fabriek voor de productie van zonnepanelen bouwen in Noord-Groningen. De bouw van de fabriek vereist naar schatting een investering van 15 tot 20 miljoen euro. Als de fabriek klaar is in 2019 zal de fabriek in totaal 1,2 miljoen zonnepanelen gaan produceren. Dit bericht stond in de de Volkskrant.
Fabriek voor zonnepanelen
De initiatiefnemers willen zelf zonnepanelen bouwen zodat de zonnepanelen die door de fabriek worden geproduceerd kunnen worden gebruikt voor de energietransitie en de verduurzaming van de energievoorziening. De zonnepanelen kunnen worden gebruikt voor de bouw en aanleg van zogenaamde zonneparken. Daarnaast is de fabriek ook een belangrijke werkgever. In totaal kunnen in de fabriek honderd tot honderdvijftig mensen een baan vinden.
China en zonnepanelen
Momenteel wordt de grootschalige productie van zonnepanelen vooral gedaan in Aziatische landen. Zo worden veel zonnepanelen geproduceerd door Chinese ondernemingen. Europa beschermd haar eigen markt echter steeds meer tegen goedkope producten uit onder andere China. Daardoor moeten Chinese ondernemingen veel importheffingen betalen. Door deze importheffing die zijn opgelegd door de Europese Unie zijn de Chinese zonnepanelen op de markt in Europa duurder geworden.
Zelf zonnepanelen produceren
Naast deze kosten zijn ook de transportkosten hoog. Dit zegt Elwin Ter Horst, hij is de beoogde directeur van de fabriek. In het artikel van de Volkskrant zegt hij dat djt redenen zijn geweest om zelf een zonnepanelenfabriek te bouwen. Hij zei “Dat bracht ons op het idee om zelf de bouw van de panelen weer ter hand te nemen.” Het bedrijf Powerfield ontwkkelt metnname in het noorden van Nederland zonneparken. Deze zonneparken bevatten elk enkele tienduizenden zonnepanelen. Ongeveer vijftig procent van de productie van de fabriek zou in Nederland voor aanleg van de eigen zonneparken worden gebruikt.