Importheffingen van EU op Chinese zonnepanelen legaal in 2017

De Europese Unie heeft zware importheffingen ingesteld die van toepassing zijn op de import van Chinese zonnepanelen. Volgens het Europees Hof kunnen juridisch gezien worden ingevoerd. De rechtszaak was door 26 Chinese bedrijven aangespannen bij het EU-gerecht in Luxemburg. Deze bedrijven eisten dat de importheffingen op de zonnepanelen ongedaan zouden worden gemaakt. De rechter oordeelde echter anders. Op dinsdag verklaarde het Europees Hof van Justitie dat de EU in haar recht staat om de zware importheffingen door te voeren.

Handel in zonnepanelen in Europa

In 2013 werden de heffingen op zonnepanelen uit China al in de EU ingevoerd. Deze heffingen zijn gemiddeld bijna 50 procent en dus erg fors. De heffingen werden door de EU ingevoerd om haar eigen markt te beschermen tegen goedkope zonnepanelen die in China werden gemaakt. Dit gebeurde nadat uit onderzoek was gebleken dat de overheid in China haar zonnepanelenmakers subsidieerde. Dit zorgde er voor dat Chinese bedrijven zeer goedkoop zonnepanelen kunnen maken.

Vervolgens zouden deze zeer goedkoop geproduceerde zonnepanelen op de Europese markt worden gebracht door de Chinese producenten. Daarmee wordt een eerlijke marktwerking en de concurrentie verstoord. Europese bedrijven worden namelijk niet op een dergelijke wijze door overheden financieel gesteund en moeten zelf financieel rendabel zijn. De Europese producenten moeten hun kosten doorberekenen aan hun klanten en dat maakt hun zonnepanelen duurder dan de Chinese zonnepanelen die afkomstig zijn van gesubsidieerde Chinese bedrijven.

Afbouwen importheffingen op zonnepanelen

De Europese Commissie wil de hoge heffingen op Chinese zonnepanelen afbouwen. Dit werd eerder deze maand al door de Europese Commissie bekend gemaakt. Er zijn namelijk ook partijen die baat hebben bij de goedkope zonnepanelen ui China. Volgens vicevoorzitter Frans Timmermans moeten de belangen tussen de zonnepaneelfabrikanten in de EU en de importeurs die profiteren van goedkope Chinese panelen zorgvuldig tegen elkaar worden afgewogen. Europa lijkt bovendien de handelsbetrekkingen met China een nieuwe impuls te willen gaan geven.