Zonnepanelenfabriek Appingedam wordt niet meer gebouwd

In Appingedam zou een fabriek worden gebouwd waar zonnepanelen zouden worden vervaardigd. Het bericht over de bouw van de fabriek werd in 2017 bekend gemaakt door Powerfield maar inmiddels is de ontwikkeling van de zonnepanelenfabriek stopgezet. Dit bericht werd begin mei 2018 bekend gemaakt.

Bouw fabriek gaat niet door
Het is jammer dat de plannen niet doorgaan omdat er in de fabriek 180 mensen zouden kunnen werken vanaf 2019. Powerfield zou de zonnepanelen uit de fabriek gaan plaatsen in haar zonneparken. Toch is er nog steeds een kans dat er meer zonnepanelen worden gebouwd in het Noorden van Nederland. Powerfield is bezig met een onderzoek naar een samenwerking met Energyra. Dit is een bedrijf dat momenteel al zonnepanelenfabriek bouwt in Noord-Holland. Het is de bedoeling dat het zonnepark van Powerfield in Oppenhuizen zal worden uitgerust met de zonnepanelen die hier gebouwd worden.

Prijzen van zonnepanelen
De prijzen van traditionele zonnepanelen is gedaald in Europa is de afgelopen maanden. Dat zorgt er voor dat het moeilijk wordt om het produceren van zonnepanelen winstgevend te maken. In de Verenigde Staten is de vraag naar zonnepanelen bijna tot stilstand gekomen. Dat komt mede door hoge importtarieven op zonnepanelen die sinds 2018 van kracht zijn. Vanaf september 2018 zal in Europa de minimumprijs op Chinese zonnepanelen worden afgeschaft waardoor deze panelen nog goedkoper op de markt zullen worden gebracht aldus de verwachting. Dat zorgt er voor dat de prijzen van zonnepanelen nog verder onder druk komen te staan.

Kwaliteit van zonnepanelen
De kwaliteit is natuurlijk belangrijk als het gaat om zonnepanelen. De zonnepanelen van Energyra zijn naar eigen zeggen moderner en zouden langer mee gaan dan de traditionele panelen die Powerfield zelf wilde bouwen. Bovendien zouden ze meer stroom opwekken dan de panelen van Powerfield. Mede om die reden wordt onderzocht of er een samenwerking mogelijk is tussen Energyra en Powerfield.