Belgisch windpark Eneco wordt gebouwd

De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor de samenwerking tussen twee offshorewindparken in de Belgische Noordzee. Bij deze samenwerking zijn een aantal partijen betrokken, namelijk:

  • de Nederlandse energieleverancier Eneco,
  • het Belgische energieconcern Otary
  • Electrabel van het Franse Engie

Mermaid en Seastar
Volgens Brussel zal de nieuwe joint venture niet in strijd zijn met de Europese concurrentiewetgeving die binnen de EU wordt gehanteerd. De offshore windmolenparken Seastar en Mermaid mogen daarom gebouwd worden. De bedrijven versterken elkaar door de samenwerking. Het Belgische bedrijf Otary is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en de bouw van de windmolenparken. Ook neemt deze organisatie het beheer van deze windmolenparken voor haar rekening. Enerco is verantwoordelijk voor de productie en levering van duurzame elektrische energie van de windmolenparken.

Energieleverancier Eneco
Eneco is naast België ook actief in andere Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf heeft in haar thuismarkt ruim 2,1 miljoen klanten. In de overige landen heeft het energiebedrijf vooral een rol als eigenaar van windmolenparken en zonneparken. De directe energielevering heeft Eneco in de landen niet voor haar rekening genomen. Daarvoor zijn lokale energieleveranciers ingeschakeld.