Opleiding MBO middenkaderengineering populair bij werkgevers in de metaalsector in 2018

Afgestudeerden met een diploma mbo middenkaderengineering op zak kunnen rekenen op veel interesse vanuit werktuigbouwkundige bedrijven en andere bedrijven in de metaalsector. Er zijn verschillende vacatures in het middenkader van metaalbedrijven waar mbo middenkaderengineering als minimale opleidingseis wordt gesteld. In het verleden werd voor het middenkader al snel een hbo opleiding als opleidingseis genoemd maar dat is aan het veranderen. Er zijn op de arbeidsmarkt nauwelijks sollicitanten of werkzoekenden te vinden die een hbo opleiding werktuigbouwkunde of technische bedrijfskunde hebben behaald. Werkzoekenden met een hbo opleiding in de techniek zijn schaars. Dat zorgt er voor dat bedrijven breder gaan kijken als ze een geschikte kandidaat voor hun vacatures zoeken in het middenkader.

Middenkaderengineering vacatures
Voor veel bedrijven is het natuurlijk de vraag of de mbo opleiding middenkaderengineering voldoende is voor een functie als werkvoorbereider, planner of assistent productieleider. In de praktijk blijkt echter dat werknemers met deze opleidingsachtergrond het heel goed doen. Vooral in functies in het middenkader met een praktische inslag zijn werknemers met mbo middenkaderengineering zeer geschikt. Naar mate er meer ontwerpaspecten en sterkteberekeningen aan de orde komen is al snel een hbo opleiding werktuigbouwkunde vereist. Het middenkader is echter breed. Ontwerpers, constructeurs en engineers kunnen in de praktijk vaak goed de ondersteuning gebruiken van tekenaars en werkvoorbereiders. Voor deze ondersteunende middenkaderfuncties zijn afgestudeerden met mbo middenkaderengineering heel geschikt. Deze werknemers zorgen er voor dat de processen goed kunnen lopen en dat de organisatie een geoliede machine wordt en blijft.

Middenkaderfunctionarissen vormen een oplossing
In tegenstelling tot hbo werktuigbouwkundigen en universitaire technici zorgen mbo opgeleide middenkaderfunctionarissen er vaak voor dat de omschakeling tussen theorie en praktijk goed wordt gemaakt. Hoogopgeleide technici kunnen soms teveel verdiept zijn in theoretische aspecten van metaaltechniek, metallurgie, sterkteleer en andere werktuigbouwkundige vakgebieden. Het praktische aspect moet echter altijd een belangrijke rol blijven spelen in de organisatiestructuur en de ontwikkeling van producten en machines in de organisatie. Werknemers met middenkaderengineering leren op hun mbo opleiding om een effectieve bijdrage te leveren aan de processen van een organisatie. Ze leren engineers en tekenaars te ondersteunen en hun taken eventueel over te nemen als ze daarvoor voldoende training in het werk hebben gekregen.

Doorstuderen naar mbo middenkaderengineering
Bovendien kunnen leerlingen met middenkaderengineering vaak ook een goede aansluiting vinden wanneer ze door willen leren voor hbo technische bedrijfskunde en hbo werktuigbouwkunde. Daarom volgen sommige werknemers die mbo 4 middenkaderengineering hebben gevolgd later in hun werk een hbo opleiding in de richting van werktuigbouwkunde, mechatronica of technische bedrijfskunde. Op die manier kunnen ze een grotere theoretische kennis ontwikkelen en dat komt deze technici in hun vakgebied alleen maar ten goede.