Eneco gaat meebouwen aan windpark in België in 2017

Energiebedrijf Eneco zal samen met het Japanse technologieconcern Mitsubishi en het Belgische bedrijf Nethys een groot windmolenpark aanleggen in Belgische deel van de Noordzee. Dit windmolenpark zal in dat deel van de Noordzee het grootste windmolenpark worden en krijgt de naam Nordther. Het park komt 23 kilometer uit de Belgische kust te liggen. In totaal zal het windmolenpark Nordther na de ingebruikname ongeveer 400.000 huishoudens van duurzame elektrische energie voorzien.

Dit maakte de betrokken partijen woensdag 14 december 2016 bekend. Voor de bouw van het windmolenpark worden aandelen uitgebracht. De helft van deze aandelen zal in handen komen van een joint venture waarin Eneco en Mitsubishi allebei een even groot belang in gaan krijgen. De andere helft van de aandelen zullen het eigendom worden van Nethys. Dit bedrijf is een leverancier van technologie voor elektriciteitsnetwerken en telecomnetwerken. De windturbines worden gebouwd en geleverd door het Deense bedrijf Vestas.

Vanaf januari 2017 zal men starten met de bouw van het nieuwe windpark. De bouw van dit park zal aardig wat tijd in beslag gaan nemen. Vanaf de zomer van 2019 zullen de windmolens in gebruik genomen gaan worden. Met de bouw van het windmolenpark gaat een investering gepaard van 1,2 miljard euro. De bedrijven Mitsubishi en Eneco zijn al vaker een samenwerkingsverband aangegaan op het gebied van de bouw van windmolenparken. Ook bij de bouw van windpark Luchterduinen dat aangelegd is voor de kust van Zandvoort en Noordwijk hebben de bedrijven een samenwerkingsverband gesloten. Dat windmolenpark is in 2015 officieel in gebruik genomen en het park levert een vermogen om circa 150.000 huishoudens van stroom te voorzien.