Gastransport in Europa wordt in 2017 eenvoudiger

Binnen Europa wordt het transporteren van gas vereenvoudigd. Dit komt door de nieuwe regels met betrekking tot de kosten die voor het transporteren van gas mogen worden gerekend. Deze regels zorgen er voor dat de kosten transparanter inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Volgens de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) zorgen de nieuwe regels er voor dat de energievoorziening betrouwbaarder wordt en beter betaalbaar.

De berekeningen die worden gehanteerd voor het betalen van de kosten voor gastransport zullen door de nieuwe regels in de toekomst meer op elkaar gaan lijken in Europa. Daardoor kunnen de handelaren in gas straks een goed beeld krijgen van de tarieven waarmee ze te maken krijgen.

De definitieve regels worden aan het einde van 2018 worden gehanteerd. De handhaving van de nieuwe regels wordt gedaan door de ACM. Daarvoor gaat de ACM met verschillende landen in Europa gesprekken voeren waaronder ook Nederland en de buurlanden van Nederland. Van gastransporteurs wil de ACM graag horen hoe de regels het beste ingevoerd kunnen worden en hoe deze het beste in de praktijk kunnen worden gehanteerd.