Banken: verduurzamen woning doormiddel van hogere hypotheek moet eenvoudiger vanaf 2019

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wil dat het voor mensen makkelijker wordt om een hypotheek op een woning te verhogen om de woning te verduurzamen. Op die manier moet het ‘vergroenen’ meer worden gefaciliteerd. In 2019 is het zo dat woningeigenaren eerst een adviestraject moeten gaan volgen als ze hun woning willen verduurzamen. Daarbij moet een taxatierapport worden opgesteld.

Een dergelijk rapport zorgt voor veel hoge kosten. Deze kosten kunnen een drempel vormen voor mensen die hun woning willen verduurzamen. Daarnaast is de maximale extra financieringsruimte voor deze verduurzaming slechts 9000 euro. Dit bedrag valt feitelijk wel mee aldus de NVB. Om die reden zijn de banken van mening dat een heel adviestraject niet nodig is. Er zou een “eenvoudige krediettoets” moeten worden gehanteerd waarbij een taxatierapport niet langer vereist is. Een dergelijke krediettoets zou al helemaal voldoende moeten zijn als er een besparing zal vinden op de maandelijkse energielasten van de woning aldus de NVB.

Het vereenvoudigen van de procedure zou volgens de Nederlandse Vereniging van Banken moeten gelden voor alle isolerende maatregelen die een economische levensduur hebben van dertig jaar of langer. Dit worden de zogenoemde ‘no-regretmaatregelen’ genoemd. Deze maatregelen verdienen zich in de praktijk over het algemeen goed terug.