Zijn er technische vacatures in januari 2016

Januari 2016 is al voor de helft verstreken en werkzoekenden in de techniek kijken naar passende vacatures in verschillende technische sectoren. Men vraagt zich wel eens af of er echt wel veek werk in de techniek beschikbaar komt. Deze vraag wordt niet door alle werkzoekenden gesteld.  Werkzoekenden in de bouw en de installatietechniek vinden aan het begin van 2016 nog vrij snel een passende vacature.  Dit gebeurt dikwijls na bemiddeling door een gespecialiseerd technisch uitzendbureau. De klussen in de bouw zijn vaak kort maar “werk is werk” is een vaak gehoorde uitspraak. Men is na jaren crisis blij dat het economisch herstel van 2015 ook in 2016 voort gaat zetten.  Dit is echter niet voor iedereen even goed merkbaar.

Technische vacatures

In de techniek zijn er vooral vacatures te vinden in de bouwsector. Daarnaast investeren bedrijven ook in het middenkader. Er ontstaat meer vraag naar tekenaars, werkvoorbereiders, calculators en engineers. Dit is een belangrijk teken dat het herstel van de economie voortzet. Bedrijven krijgen het eerst drukker op de verkoopafdeling en de tekenkamer pas later is de drukte ook merkbaar op de werkvloer. Daarom ontstaan er eerst meer vacatures op de kantoren van bedrijven.

Vacatures in de productie

De vacatures in de productie laten nog even op zich wachten. In januari is er nog weinig vraag naar werknemers die achter transportbanden willen werken of als machine operator.  Voor de technische dienst zoekt men alleen allround storingzoekers die goed overweg kunnen met softwaresystemen zoals plc’s en SCADA. Mechanische onderhoudsmonteurs worden nog nauwelijks gevraagd. Als men al sleutelaars zoekt is dat meestal voor een korte revisieklus.

In de zuivel neemt het werk in eerste instsntie af en in de petrochemische sector gaat het door de historisch lage olieprijzen ook niet goed. De grootmetaal heeft nog geen nieuwe cao en door stakingen in deze sector komen bedrijven nog meer in moeilijkheden waardoor er banen dreigen te verdwijnen.  De productiesectoren doen nog geen goede zaken. Als de binnenlandse bestedingen omhoog gaan kan er een positieve tendens ontstaan waardoor veel mensen meer producten kopen die in Nederland gemaakt zijn. Maar zover is het nu nog niet. Ook China, een van de grootste productielanden ter wereld, ziet dat haar economie niet zo snel groeit als verwacht.

Vraag naar technisch specialisten

De vraag naar specialisten in de techniek neemt toe. Veel bedrijven willen doorgroeien naar een hoger kennisniveau om nog beter de markt te kunnen bewerken en om effectiever in te spelen op de wensen van de consument.  De consument wordt veeleisender en weet wereldwijd haar producten te vinden. Nederlandse bedrijven moeten nu met de wereld concureren en dat is niet eenvoudig. Daarvoor is kennis nodig. Kennis van bijvoorbeeld werktuigbouwkundigen zoals constructeurs en engineers.

Naar deze specialisten ontstaat steeds meer vraag. Ook scholen proberen studenten er toe te bewegen om technische opleidingen op hbo niveau en universiteiten te volgen. Dit geeft aan dat Nederland in de toekomst een rol wil blijven spelen in de kenniseconomie. Dat moet ook want alleen op het gebied van kennis kan Nederland de concurrentie van andere landen verslaan. Veel landen kunnen goedkoper produceren maar als het niveau en de kwaliteit van Nederlandse producten hoogwaardig genoeg is zal men altijd om Nederlandse producten vragen. Made in Holland moet blijven staan voor kwaliteit van producten die doir specialisten zijn gemaakt.