Zijn er meer technische vacatures in 2016 dan in 2015?

In 2015 maakte de bouwsector in Nederland een behoorlijke groei door. Als je deze groei vergelijkt met de afgelopen jaren dan kun je zeggen dat de bouw uit een dal omhoog klimt. Dan is ook gebleken uit de werkgelegenheid in de bouwsector deze nam aanzienlijk toe. Uitzendbureau’s in de techniek merkten deze groei duidelijk in 2015. Er werden meer timmermannen gevraagd, meer metselaars en ook in overige funsties in de bouw ontstonden meer vacatures.

Installatiebranche

De installatiebranche had ook meer installatiemonteurs en elektromonteurs nodig om in de gebouwde woningen en utiliteitspanden de bedrading en leidingen aan te brengen. Uitzendbureau’s die in deze sectoren gespecialiseerd zijn draaiden in 2015 een goed jaar. In hun cv-databanken vonden ze aan het begin van 2015 nog volop personeel maar toen 2015 vorderde was er bijna geen ervaren bouwvakker meer beschikbaar in Nederland.

Werktuigbouw en metaaltechniek

De werktuigbouw en de metaaltechniek draaiden in 2015 lang niet zo goed als de bouwsector. In deze sectoren werden minder vacatures open gezet en werden er minder inleners zoals uitzendkrachten geplaatst. De metaalprijzen lagen wereldwijd in 2015 laag en ook de investeringen in de petrochemische sector bleven uit. Dit merkten veel technische bedrijven helaas in 2015.

In 2016 ontstaat er groei

Na een relatief rustige januarimaand ontstond de eerste groei in januari 2016. De bouwbedrijven zetten hun groei door in 2016. De bouwvergunningen die werden aangevraagd in 2015 worden nu omgezet in bouwprojecten. Daardoor werkt het positieve effect van 2015 door in 2016. In de bouwsector ontstaan nog regelmatig nieuwe vacatures doordat er nieuwe projecten van start gaan die niet altijd met het eigen personeelsbestand van het bouwbedrijf kunnen worden uitgevoerd. Er worden door bouwbedrijven steeds meer flexibele inleners zoals uitzendkrachten ingezet om de drukte op te vangen. De bouwsector zou in 2016 volgens de economen van de Rabobank niet zo’n spectaculaire groei doormaken als in 2015 maar desalniettemin is er sprake van groei in deze sector.

In tegenstelling tot 2015 lijken ook de werktuigbouw en de metaaltechniek te profiteren van de opleving van de economie in Nederland. Er worden meer lassers,  plaatbewerkers, verspaners en onderhoudsmonteurs gevraagd door bedrijven. Ook in deze sectoren merken uitzendbureau’s als eerste de positieve tendens op de arbeidsmarkt. Er wordt meer personeel ingeschreven door uitzendbureau’s en er wordt meer personeel geplaatst. Het jaar 2016 lijkt echt het jaar van de omkeer in de economie te worden voor bedrijven in de techniek.