17 Januari 2016 VS en EU schrappen sancties tegen Iran

Op zondag 17 januari 2016 zijn de economische sancties tegen Iran opgeheven door de Europese Unie en de Verenigde Staten.  Iran heeft haar atoomactiviteiten volgens de regeringen op grote schaal teruggeschroefd.  De zes wereldmachten, de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hadden afspraken met Iran gemaakt over het beperken van atoomprogrammas.

De landen wilden met de afspraken voorkomen dat Iran een kernwapen zou maken. Iran heeft altijd ontkent een kernapen te willen ontwikkelen maar wereldwijd vertrouwde men Iran niet. Daarom werden economische sancties opgelegd om Iran onder economische druk te dwingen om haar atoomprogramma te staken.

Nu beweert men dat Iran inderdaad haar ambities in atoomenergie inderdaad is gaan beperken. Het Internationaal Energieatoomagentschap (IAEA) van de Verenigde Naties heeft naar eigen zeggen kunnen verifiëren dat Iran zijn afspraken is nagekomen. Door deze conclusie werd de weg vrij gemaakt voor het opheffen van de sancties. De sancties tegen Iran waren al meer dan tien jaar van kracht.

Met het opheffen van de sancties kan Iran zich vrijer in de wereldhandel bewegen. Het land kan weer olie exporteren en weer producten kopen die het land anders niet kon aanschaffen. Hierbij kan men denken aan de  114 vliegtuigen van Airbus waarover op zaterdag 16 januari 2016 een bericht bekend werd gemaakt. Deze vliegtuigen heeft Iran besteld om de huidige verouderde luchtvloot te vernieuwen.

Reactie van Technisch Werken

Met het wegvallen van de sancties gaan voor Iran de grenzen van de wereldhandel open.  Voor Iran is dit een grote doorbraak. Grote banktegoeden komen vrij waardoor de economie van het land miljarden extra kan investeren.  Veel landen en bedrijven wereldwijd ruijen nu handel. Iran kan op veel investeerders en zakenpartners rekenen. De mensenrechten interesseert eigenlijk niemand. De handel staat voorop. Eigenlijk is dat ook het geval met Saoedi Arabië.   Iran en Saoedi Arabië zijn elkaars vijanden. Misschien zorgt het wegvallen van de sancties er wel voor dat er politiek en economisch meer evenwicht ontstaat in het Midden Oosten.