Wordt China marktleider op het gebied van servicerobots vanaf 2016?

In Nederland hadden werkgevers en werknemers deze week nog met elkaar overleg om de verregaande automatisering en robotisering in de industrie op een goede manier in te voeren zodat er zo weinig mogelijk arbeidsplaatsen verloren gaan. In China heeft men echter een andere uitdaging daar worden robots ontwikkeld die ook servicewerkzaamheden kunnen uitvoeren. Hierbij kan men denken aan de bediening in een restaurant of een zorginstelling.

Robots worden belangrijk voor China

Robots krijgen in China de komende tijd een steeds belangrijkere rol in de samenleving. Door de vergrijzing ennontgroening zijn er straks te weinig jongeren om voor de ouderen te zorgen. Robots moeten verzorgingstaken overnemen van mensen. Er zijn al robots die kinderen vermaken in huis en kinderen helpen met het maken van huiswerk. Ook zijn er al robots die eten kunnen serveren aan mensen. Di gebeurt in Peking gebeurt al in 4 restaurants. Er zijn door Chinezen al zeer veel robots bedacht en ontwikkeld. Al deze robotica wordt in dit weekend getoond op de grootste robot-expo in de Chinese hoofdstad.

Marktleider in innovatie

De Chinese president Xi Jinping heeft de ambitie uitgesproken dat China in 2030 marktleider moet worden op het gebied van innovatie. Daarbij lijkt de focus vooral te liggen op robotica.  Daarom is de ‘sky the limit’ in de China’s robotindustrie. Door lokale overheden wordt veel aandacht en geld besteed aan ambitieuze bedrijven die robots willen maken. Subsidies en aantrekkelijke belastingvoordelen worden gebruikt om technologiebedrijven te stimuleren om nieuwe robots te ontwikkelen.

Focus op kwaliteit

Daardoor worden in China zeer veel robots ontwikkeld. Het is wel belangrijk dat de focus blijft liggen op het ontwikkelen van kwaliteit in de robotica en niet op het geld. De subsidie kan namelijk ook aantrekkelijk zijn om in korte tijd veel geld te verdienen zonder daadwerkelijk kwalitatief goede robots te produceren. Dat moet niet het doel zijn. Als China echter ee focus blijft houden op de kwaliteit van haar robotica dan zou dit land met al haar capaciteit inderdaad wel de marktleider op het gebied van robots kunnen worden vanaf 2016.