Energiebedrijf Vattenfall wil marktleider worden in laadpalen voor elektrische auto’s vanaf 2018

Het Zweedse energieconcern Vattenfall wil een stevige marktpositie krijgen in oplaadpunten voor elektrische auto’s. De komende jaren zullen steeds meer elektrische auto’s op de Europese wegen deelnemen aan het verkeer. Langzaam maar zeker worden de vervuilende dieselvoertuigen en benzine voertuigen vervangen door auto’s die volledig elektrisch aangedreven zijn of hybride voertuigen die gedeeltelijk elektrisch zijn aangedreven. Dat is het gevolg van de energietransitie die ook plaatsvind in de voertuigentechniek.

Elektrisch rijden is de toekomst
Het elektrische rijden zorgt er ook voor dat er meer aandacht moet worden besteed aan oplaadpunten voor elektrische voertuigen. De infrastructuur van oplaadpunten moet worden uitgebreid en dat wordt door verschillende energiebedrijven gezien als een gat in de markt. Vattenfall wil om die reden meer investeren in laadpalen. Het moederbedrijf van het Nederlandse Nuon is van plan om marktleider te worden in Noordwest-Europa met betrekking tot laadpalen voor elektrisch aangedreven voertuigen.

Oplaadpunten voor elektrische auto’s
Daarvoor heeft Vattenfall een nieuw bedrijfsonderdeel opgezet. Dit onderdeel is gericht op het uitbouwen van de marktpositie van Vattenfall op het gebied van oplaadpunten voor elektrische auto’s. Bij dit bedrijfsonderdeel werken nu ongeveer zestig werknemers. Op dit moment heeft Vattenfall ongeveer 8800 oplaadpunten verspreid over een aantal Europese landen. Zo zijn er oplaadpunten van Vattenfall in:

  • Duitsland
  • Nederland
  • Zweden

Het energiebedrijf is echter van plan om nieuwe markten aan te boren in andere landen zoals Groot-Brittannië, Frankrijk en Noorwegen. De ambitie van Vattenfall is het jaarlijks verdubbelen van het netwerk en de omzet van het bedrijf op het gebied van laadpalen. Uiteindelijk moet dit leiden tot een omzet van omgerekend ongeveer een 100 miljoen euro over vijf jaar.

Elektrische bedrijfswagens
Vattenfall wil zelf ook duidelijk maken dat natuur en milieu voor de organisatie belangrijk zijn. Daarom wil deze organisatie zelf ook meer elektrische auto’s inzetten. Daarvoor wil het bedrijf haar vloot van 3500 bedrijfsauto’s gaan vervangen voor elektrische modellen. Dit proces zou in 2022 voltooid moeten worden. Het is de bedoeling dat men binnen één generatie de energietransitie kan voltooien van het gebruik van fossiele brandstoffen naar het gebruik van duurzame energiebronnen. Althans dit is de ambitie waar het bedrijf zich voor inzet.