In september 2019 wordt overleg tussen China en Amerika hervat

De handelsbetrekkingen tussen Amerika en China zijn de afgelopen tijd verder onder druk komen te staan. Wederzijds zijn meerdere verhogingen doorgevoerd op goederen die geïmporteerd worden. Zowel China als Amerika hebben zich in de strijd verhard opgesteld. Amerika is boos over het feit dat China de waarde van haar munt heeft verlaagd waardoor Chinese producten voor Amerikanen goedkoop blijven als ze met Amerikaanse dollars betalen.

Amerika heeft daarop kort geleden de importheffing op bepaalde Chinese producten verhoogd. Het gevolg was dat China andersom hetzelfde deed. Het bijzondere van deze situatie is dat er geen winnaar is. Zowel de Chinese economie als de Amerikaanse economie hebben de negatieve gevolgen gemerkt. Het lijkt wel een strijd op het gebied van wie de langste adem heeft.

Op dit moment is deze strijd nog zeker niet beslist. Amerika en China zijn nauwelijks met elkaar te vergelijken en kunnen verschillende ‘wapens’ in de strijd brengen. Het wantrouwen tussen beide partijen is groot. Zowel China als Amerika geeft aan dat ze de afspraken nakomen en dat de andere partij dat niet goed doet. Ondanks dat willen beide landen wel weer met elkaar in gesprek treden. Dat kan in september 2019 weer plaatsvinden als het aan China ligt. Ook Amerika staat hier voor open.