Europese Commissie spreekt in oktober 2016 verder met Waalse premier over CETA

De Europese Commissie gaat dezev maand nog samen met de Waalse premier Paul Magnette gesprekken voeren. Het doel van deze gesprekken is het bereiken van een overeenstemming over het vrijhandelsakkoord met Canada. Martin Schulz de voorzitter van het Europees Parlement heeft volgens de Belgische omroep VRT met premier Magnette de afspraak gemaakt om de komende dagen verder te onderhandelen over de inhoud van CETA.

De Canadezen hebben hun aanbod al op tafel gelegd.  Inmiddels is al 7 jaar onderhandeld over een vrijhandelsverdrag tussen Canada en de EU. Vrijdag vertrokken de Canadezen uit de onderhandelingen omdat de Walen niet akkoord gingen met CETA. Canada is teleurgesteld over dit feit en vindt het heel jammer dat Europa niet eensgezind gaat instemmen met CETA. De Europeanen moeten er nu onderling de komende dagen zien uit te komen. De komense weken worden gebruikt om de meningsverschillen op te lossen. Schulz sprak zaterdagochtend al met Magenette. Hij vind dat men niet op het laatste moment moet stoppen met de onderhandelingen over het verdrag. Canada en de EU hebben jarenlange onderhandelingen gevoerd over het verdrag. Dit verdrag wordt door voorstanders als een belangrijke stap beschouwd in het optimaliseren van de handelsbetrekkingen tussen Canada en de EU.

Schulz heeft zaterdagochtend gesproken met Magenette maar het is onduidelijk of Schulz ook met de Canadese handelsminister heeft gesproken. Een woordvoerder van Chrystia Freeland heeft tegenover persbureau Reuters geen bevestiging uitgesprojen. Wel heeft de woordvoerder aangegeven  dat de minister van Canada nog in Brussel is. Volgens een anonieme bron heeft de Europese Commissie nog hoop op een definitief akkoord voor CETA. De Canadese premier Justin Trudeau had al plannen gemaakt om komende week naar Brussel vliegen. Hij zou deze week dan gebruiken om het gesloten CETA-verdrag te tekenen. De premier van Canada heeft maandag als deadline voor een akkoord gesteld.

Het is echter nog onbekend of dit akkoord er ook gaat komen. In Wallonië ziet men nog weinig heil in het verdrag. Ze zijn bang dat multinationals te veel macht krijgen en dat de werkgelegenheid in de EU avhteruit gaat. Ook de voedselveiligheid wordt als belangrijk bezwaar genoemd.  Deze voedselveiligheid is in Europa strenger dan in Canada. De bezwaren van de Walen worden door meer tegenstanders genoemd.  In Wallonie woont minder dan 1 procent van de Europese bevolking ondanks dat spreken zij hun bezwaren uit namens een grotere groep tegenstanders. Er zijn echter ook mensen die beweren dat dit voornamelijk een Vlaams-Waals conflict is.

Het CETA-verdrag zou volgens de Walen vooral goed zijn voor de Vlaamse bedrijven en niet voor de Waalse bedrijven. De Waalse regering wist vrijdag het verdrag tussen Canada en de EU te blokkeren.  Dit tot grote frustratie van de Vlamingen en de overige EU landen. De Waalse regering is een regionale Belgische overheid die net als de Vlaamse regionale overheid moest instemmen met CETA. De nationale Belgische regering heeft toestemming nodig van Wallonië om het CETA-akkoord te tekenen.