Europa heeft de afgelopen dagen druk uitgeoefend op België om het CETA-verdrag alsnog te tekenen. De Waalse deelregering ligt nog steeds dwars. Dit bleek eind vorige week het geval en is nog niet veranderd. De Vlaamse deelregering en de algemene Belgische regering hebben al wel ingestemd met CETA maar omdat de Walen niet akkoord zijn kan de premier van België ook zijn handtekening niet onder CETA zetten. Daardoor kan de hele EU niet gezamenlijk het vrijhandelsverdrag met België ondertekenen.
Deze patstelling zorgt er voor dat de top over CETA donderdag 27 oktober 2016 niet doorgaan. Tijdens deze top zouden de Europese Unie en Canada het CETA-verdrag ondertekenen. Internationale media maakten bekend dat de top is afgelast. Dit houdt in dat de Canadese premier Justin Trudeau niet naar Brussel komt om het CETA-verdrag te tekenen. Een woordvoerder van de Canadese handelsminister Chrystia Freeland heeft tegen nieuwszender Global News gezegd dat Canada klaar is om CETA te tekenen als Europa dat ook is. Daaruit blijkt dat Canada nog steeds open staat voor een akkoord.
Op woensdagavond werd duidelijk dat de Belgische regering het CETA-verdrag niet kan tekenen. Dit werd bekend gemaakt om 23:00. Volgens Wallonië zal de uitvoering van CETA grote nadelige gevolgen hebben voor zowel de mens als het milieu. Ook het bedrijfsleven zal doormiddel van de juridische clausule voor de nodige problemen komen te staan. De Europese Commissie heeft bepaald dat alle Europese lidstaten afzonderlijk hun akkoord moesten geven voor CETA. Daardoor kan één enkel EU-land er voor zorgen dat CETA niet in werking kan treden. In dit geval is dat België. De overige 28 EU-lidstaten hebben al wel hun akkoord gegeven voor CETA maar desondanks kan het CETA-verdrag niet worden ondertekend door de gehele EU. Naast de Walen zijn er in Europa ook verschillende organisaties en politieke partijen zeer sceptisch over het vrijhandelsverdrag tussen Canada en de EU.