Inmiddels wordt duidelijk dat de Walen weloverwogen het CETA verdrag hebben afgekeurd. De Belgen staan nu voor een intern probleem. De Vlamingen zijn wel akkoord gegaan en de algemene landelijke regering van België ook. De Walen laten door hun nee duidelijk blijken dat ze invloed hebben om verdragen daadwerkelijk af te keuren. De druk van de landelijke regering op de Walen lijkt niet te werken, ook de druk vanuit de EU lijkt geen invloed te hebben op de houding van de Walen ten opzichte van het verdrag.
Het ultimatum dat de EU heeft gesteld aan de Walen heeft niet gewerkt. Ook maandag 24 oktober 2016 blijkt dat na het verstrijken van het ultimatum de Walen hun mening niet hebben verandert ten opzichte van het vrijhandelsverdrag met Canada. De Europese Unie en Canada denken ondanks deze situatie dat donderdag toch nog het vrijhandelsverdrag CETA zal kunnen worden ondertekend. Dit optimistische bericht werd door de EU-president Donald Tusk maandag 24 oktober 2016 bekend gemaakt. Dit deed de EU president na afloop van een telefonisch overleg met de Canadese premier Justin Trudeau. Volgens Tusk worden alle partijen aangemoedigd om alsnog tot een oplossing te komen. Er is volgens hem nog tijd om tot een akkoord te komen.
België is in principe akkoord met het CETA verdrag alleen de Walen liggen nog dwars. Toen Wallonië zich ook maandag bleef verzetten tegen het verdrag dreigde de ondertekening op donderdag 27 oktober te worden afgelast. Daar is op dit moment nog geen definitief bericht over. De Belgische premier Charles Michel kan zonder het akkoord van de Walen zijn handtekening niet zetten onder het CETA verdrag. De overige 27 landen van de EU hebben inmiddels aangegeven dat ze het vrijhandelsverdrag met Canada wel zullen tekenen op donderdag aanstaande.