EVO en Fenedex zijn zeer teleurgesteld over mislukken CETA overleg in oktober 2016

Ondernemersverenigingen EVO en Fenedex vinden het “bijzonder teleurstellend” dat de Waalse regionale regering er voor heeft gezorgd dat het CETA verdrag tussen de EU en Canada niet gesloten kan worden. In feite wordt door de Walen het vrijhandelsakkoord met Canada blokkeert. De VNO-NCW en MKB Nederland hebben het over “een gemiste kans”.

Ondanks deze berichten zijn de organisaties toch hoopvol dat er een oplossing komt. De EVO en Fenedex hebben in een persbericht aangegeven dat ze nog hopen op een goede afloop. Dit kan echter niet door deze organisaties worden bewerkstelligd. Het lot van CETA ligt nu in de handen van België. De Belgische regering s afhankelijk van een akkoord van de Walen. De Vlaamse deelregering in België heeft eerder al akkoord gegeven. De Walen lijken echter niet van plan om datzelfde te doen.

Nederland heeft eerder in oktober al te kennen gegeven achter het CETA verdrag te staan. Volgens de belangenorganisaties voor de logistiek kunnen Nederlandse bedrijven gezamenlijk 1,2 miljard euro verdienen indien het CETA-akkoord van kracht wordt. Nederland werkt al jaren samen met Canadese bedrijven. Voor kaasexporteurs en andere bedrijven in de zuivel is het CETA verdrag met Canada zeer interessant en winstgevend. Deze bedrijven kunnen met het in werking treden van CETA nog meer producten naar Canada exporteren. Dit is echter nog toekomstmuziek eerst moeten de Walen maar een handtekening zetten onder het CETA verdrag.